Skip to main content
Etusivu » Lemmikit » Lääkkeitä lemmikkikuumeeseen – 5 askelta fiksuun lemmikin hankintaan
Lemmikin hankinta

Lääkkeitä lemmikkikuumeeseen – 5 askelta fiksuun lemmikin hankintaan

Kuva: Unsplash

Suomessa on tällä hetkellä enemmän lemmikkieläimiä kuin koskaan aikaisemmin. Erityisesti pienten koirien kysyntä on huimaavaa, mutta myös muut lemmikit ovat suosiossa.

Monet meistä, erityisesti lapset, rakastavat eläimiä koko sydämestään ja toivovat lemmikkiä elämäänsä. Eläimet ovat mahtavia, mutta niiden hankinta ei ole pikkujuttu.

Lemmikkiä harkitessa huolellinen tiedonhankinta ja suunnittelu on välttämätöntä. Lemmikkieläintä ei ole tarkoitettu viihteeksi tai tylsyyden poistoon, vaan sitä tulee kohdella sen luontaiset tarpeet huomioon ottaen perheenjäsenenä. Eläimen omistaminen ja siitä huolehtiminen on paljon muutakin kuin eläimen perustarpeista – ruoasta, juomasta ja suojapaikasta – huolehtimista. Lapsiperheen elämään lemmikki tuo uutta sisältöä ja tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta, mutta lemmikin ja lapsen yhteiselo vaatii aina aikuisen valvovaa silmää.

Kovan kysynnän houkuttelemana eläinbisnekseen on ilmaantunut eläintehtailijoita, jotka toimivat ison voiton toivossa mahdollisimman pienillä kuluilla.

Raha-asioitakin on pakko miettiä. Eläimen hankintahinta on vain pieni osa lemmikistä aiheutuvista kuluista. Lemmikit tarvitsevat säännöllistä eläinlääkärinhoitoa, rokotuksia, loishäätöjä, ruokaa ja tarvikkeita, joihin voi kulua rahaa tuhansia euroja vuodessa. Lemmikinhankintapäätös vaikuttaa elämään koko eläimen iän eli jopa 15 seuraavan vuoden ajan.

Kannattaa myös muistaa, että kaikki eläinten kauppaajat eivät toimi eettisesti. Kovan kysynnän houkuttelemana eläinbisnekseen on ilmaantunut eläintehtailijoita, jotka toimivat ison voiton toivossa mahdollisimman pienillä kuluilla. Tämä tarkoittaa eläinten hyvinvoinnista tinkimistä.

Fiksun lemmikinhankkijan peukalosäännöt

1. Suunnittele eläimen hankkimista hartaasti. Älä ainakaan tee heräteostoksia, sillä kiireellä järjestät itsellesi vain murheita. Kesäloman alussa saatu idea lemmikin hankkimisesta kannattaa siirtää myöhemmäksi. Erityisesti pieniä, suosittuja koirarotuja joutuu vastuulliselta kasvattajalta odottamaan yleensä useita kuukausia. Jos pieni rotupentu on tarjolla edulliseen hintaan heti, on kyseessä yleensä eläintehtailija.

2. Tee kotiläksyt. Eläintutkimus on edennyt viime vuosina harppauksin, joten 90-luvulla ostetun koirakirjan tiedot ovat todennäköisesti vanhentuneet. Lue eläintietoa luotettavista lähteistä, joita tarjoavat mm. lukuisat eläinjärjestöt ja tutkijat.  Tutustu eläinten ominaisuuksiin sekä lajityypillisten tarpeiden käsitteeseen. Tutustu ainakin sivustoihin elaintaito.fi, lemmikkitieto.fi, elaintieto.fi, koiratieto.fi, kissatieto.fi ja halpakoira.fi. Keskustele alan harrastajien kanssa.

3. Ole realisti. Aktiivinen koira ei tee sohvaperunasta reipasta lenkkeilijää, vaikka kuinka haluaisit. Kannattaa siis realistisesti arvioida oma elämäntapa ja miettiä, millainen eläin sinulle sopii – vai sopiiko mikään. Lemmikki vie ison siivun ajastasi. Jos et ole siihen valmis, on seurauksena huonosti voiva eläin ja jatkuva syyllisyydentunne.

Lue myös: Mikä on paras lemmikki allergiaperheeseen?

4. Valitse myyjä huolella. Eläintehtailijalta ostettu eläin voi säästää rahaa ja aikaa ostohetkellä, mutta yleensä kostautuu korkeina eläinlääkärikuluina ja eläimen käytöshäiriöinä. Pahimmassa tapauksessa eläin voi levittää muihin eläimiin tai ihmisiin vakavia tauteja tai kuolla pian.

Eettinen myyjä kasvattaa eläimiä terveyttä edistäen ja avoimesti yhteystietonsa kertoen. Parasta olisi vierailla myyjän kotona tarkistamassa olosuhteet sekä saada lajin tai rodun harrastajilta suosituksia myyjästä. Eläimen hankinta netin myyntipalstoilta on yleensä huono idea.

5. Pidä mielessä kodittomat eläimet. Eläinsuojeluyhdistyksissä ja löytöeläintaloissa sadat eläimet odottavat tälläkin hetkellä oikeaa kotia. Monia eläimiä joudutaan lopettamaan vuosittain sopivan kodin puutteessa. Eläinsuojeluyhdistykset tarjoavat yleensä loppuelämän tuen löytöeläimen adoptoijalle. Ota yhteyttä lähimpään eläinsuojeluyhdistykseen tai vieraile sivustolla Kodittomat.info.

Toivotan kaikille järkeä, malttia ja onnellisia hetkiä eläinten kanssa!

Kirjoittaja Maria Lindqvist on Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry:n viestintäpäällikkö.

Next article