Yksin jäänyt koiranpentu on utelias ja kekseliäs kuten ihmistaaperokin. Tapaturmia voi ennaltaehkäistä poistamalla riskitekijöitä, sekä perehtymällä rotuominaisuuksiin.
– Koiranpennulla ei ole itsesuojeluvaistoa. Se maistaa suullaan kaikkea ja menee kaikkialle. Jos pennun pää mahtuu jonnekin, sinne menee loputkin koirasta, Kennelliiton tapahtumakoordinaattori Laura Lehdistö muistuttaa.
Kotia kannattaakin katsoa pennun silmin, sillä kaikki matalalla oleva kelpaa pennun suuhun. Monet lapsiturvallisuuteen suunnitellut apuvälineet soveltuvat myös koiraperheeseen. Pistokerasiaan laitettu tulppa estää pentua nuolemasta tai jäämästä hampaastaan kiinni. Sähköjohdot voi piilottaa johtokouruun, ja lapsiporteilla rajata pennulle turvallinen tila.
Eläinlääkäri Jaana Kokon mukaan kissanpennuilla on samanlaisia tapaturmariskejä kuin koiranpennuilla, mutta kissat ovat luovutusiässä koiria vanhempia ja siten ehkä kehittyneempiä. Toisaalta kissoilla on suurempi riski esimerkiksi ikkunasta putoamiseen, koska ne ovat uteliaita ja ketteriä.
Myrkytyksiä, putoamisia ja vierasesineitä
Yleisin tapaturma, jonka johdosta koiranpentu päätyy Kokon vastaanotolle on syöty vierasesine. Sukka voidaan oksennuttaa, mutta kova tai iso esine voidaan joutua leikkaamaan. Pahimpia myrkytyksen aiheuttajia ovat ksylitolituotteet ja suklaa. Ksylitolia nauttinut lemmikki pitää viedä kiireesti eläinlääkäriin.
– Ksylitolia syöneen koiran verensokeri laskee nopeasti. Ensiapuna voi laittaa hunajaa limakalvolle. Tummassa suklaassa pienikin määrä voi olla vaarallinen. Myös koiran koko ja syöty annos vaikuttavat, Kokko sanoo.
Laura Lehdistö muistuttaa, että koiraa ei saisi nostaa mihinkään, mihin se ei itse pääse.
– Esimerkiksi sohvalta hypätessä tai pudotessa pentu voi satuttaa itsensä. Jos portaat eivät ole umpinaiset, pelkkä portti ei riitä, vaan portaat pitää suojata niin, ettei koira pääse hyppäämään portaille. Kaiteet kannattaa suojata esimerkiksi kompostiverkolla. Kiinnittimien pitää olla eri puolella kuin koiran, Lehdistö neuvoo.
Lue myös: Yhden ilo taivaalla on toisen paniikki kotona
”Luonne näkyy jo pentulaatikossa”
Rotu voi määrittää osin sitä, millaisille tapaturmille koira on altis. Kokko on muun muassa huomannut, että italianvinttikoira ja venäjäntoyt saavat herkästi murtumia hentoutensa vuoksi.
Koiran luonne on tunnistettavissa jo pentuna ja sitä ohjaavat rodulle tyypilliset vietit ja ominaisuudet. Metsästyskoira voi koska tahansa kiinnostua ajamaan jänistä, noutaja on ahneena perso syömään sopimatontakin, ja aktiiviset rodut kaipaavat puuhaa, ettei tylsistyminen purkaudu ikävänä käytöksenä.
– Yksilöllisiäkin eroja on. Koiran luonne näkyy jo pentulaatikossa. Kasvattaja viettää aikaa pentujen kanssa ja osaa kertoa jokaisen luonteesta, Lehdistö sanoo.
Yksin kotona
Lemmikin arkeen mahtuu usein paljon yksinäisiä tunteja. Sekä Kokko että Lehdistö suosittelevat opettamaan pennun jäämään yksin mahdollisimman pian. Harjoitukset ovat aluksi lyhyitä, hetkeksi poistumisia. Koira oppii tunnistamaan sanoja ja perheen elämänrytmin.
– Kesä on mukavaa aikaa pennun sisäsiistiksi oppimisen kannalta. Pentu täytyy kuitenkin totuttaa yksinoloon, ettei se ahdistu, kun lauma lähtee tiiviin yhdessäolon jälkeen töihin ja kouluun, Kokko muistuttaa.
– Pennun hankintaa ei välttämättä tarvitse ajoittaa pitkään kesälomaan. Lyhyempikin aika riittää rutiinien opetteluun, Laura Lehdistö toteaa.