Aurinko on Suomessa varteenotettava uusiutuvan energian lähde. Sähköverkosta ostetun sähkön täydentäminen itse tuotetulla aurinkosähköllä yleistyy.
Vaikka talvikausi tuntuu pitkältä ja pimeältä, pystytään Suomessa aurinkoenergiaa keräämään suora- ja hajasäteilynä lähes ympäri vuoden. Etelä-Suomessa auringonsäteilyä vastaanotetaan vaakatasossa keskimäärin 1000 kilowattituntia per neliömetri, kallistetuilla aurinkopaneeleilla vielä enemmän.
– Suomessa auringonsäteilyä saadaan saman verran kuin Saksassa Hannoverin korkeudella. Meillä on pilvettömämpää kuin Keski-Euroopassa ja auringonpaistetta paljon silloin kun sitä on, toteaa aurinkoenergian asiantuntija Jari Holmberg.
Aurinkoenergia voidaan hyödyntää lämpönä ja sähkönä. Sähköä auringosta tuotetaan aurinkosähköjärjestelmillä, jotka ovat tätä nykyä kehittyneitä ja kohtuuhintaisia myös yksityistalouden näkökulmasta.
– Oheislaitteet, kuten invertterit ja akkutekniikka, ovat kehittyneet hyvin vuosien saatossa. Aurinkopaneelien hinnat ovat pudonneet valtavasti viidessätoista vuodessa, jopa 80–85 prosenttia, Holmberg toteaa.
Oma energiajärjestelmä sopii riippumattomuutta arvostavalle
Suomessa yleistymässä ovat sähköverkkoon kytketyt järjestelmät, jotka mahdollistavat ylijäämäenergian myymisen sähköverkkoon. Käytännössä siis kuka tahansa yksityishenkilö voi rakennuttaa aurinkovoimalan kotiinsa ja aloittaa sähkönmyynnin sähköyhtiölle. Uskomatonta!
– No niin tosiaan, kyllähän se on aika uskomatonta. Olen itse ollut alalla jo niin pitkään, etten aina muista miten hienoja juttuja nämä ovat, Holmberg naurahtaa, mutta teroittaa:
– Käytännössä nyrkkisääntö kuitenkin on, että itse tuotettu aurinkoenergia kannattaa aina käyttää itse. Myydystä sähköstä saa yleensä noin kolmasosan siitä hinnasta, mitä ostetusta sähköstä maksaa. Tämä johtuu veroista ja sähkön siirtoon liittyvistä kuluista.
Sähkön hintavaihtelut ja jatkuvasti nousevat siirtohinnat lisäävät omavaraisten energiajärjestelmien kysyntää.
Lue myös: Lämpöpumppu maksaa itsensä takaisin korkojen kera
– Moni kokee, että investointi aurinkoenergiajärjestelmään kannattaa, koska käyttö on lähes ilmaista ja samalla vapautuu sähköyhtiön auktoriteetin alta.
Holmbergilla on itselläänkin kotona aurinkovoimala. Ostettua sähköä käytetään vain talvikuukausina ja auringon laskettua. Akkuina toimivat lämminvesivaraaja ja lattialämpö.
– Kyllä siitä tulee aina hyvä fiilis, kun näkee, että koko talous pyörii auringolla, Holmberg hymyilee, ja päättää:
– Tunnepuoli on näissä asioissa vähintään yhtä tärkeä kuin säästetty euro.