Kirsi Isoherranen
ihotautien erikoislääkäri, haavanhoidon asiantuntija
Kevään ensimmäisten juoksuaskeleiden nautinto voi vaihtua nopeasti tuskaksi, jos jalkine ei istu kantajalleen. Juoksijoita riesaavat haavaumat ja rakot ovat ennaltaehkäistävissä, mutta jos ruhje kuitenkin tulee, haitat voi minimoida.
Alkanut juoksuinnostus voi tyssätä heti alkumetreillä, jos haavauma tekee lenkkikokemuksesta kivuliaan ja pienikin haava voi häiritä aktiiviharrastajan lenkkejä pitkään. Kautta aloitellessa maltti on valttia.
– Juoksuharjoitukset kannattaa aloittaa vähitellen ja varoen. Näin alkava ruhje ei ehdi kehittyä yhden lenkin aikana kovin suureksi. Lisäksi juoksuharrastusta haittaavia haavoja ja hiertymiä voi torjua yksilöllisiin ominaisuuksiin sopivilla varusteilla, ihotautien erikoislääkäri ja haavanhoidon asiantuntija Kirsi Isoherranen neuvoo.
Haavaumien takana on useimmiten epäsopiva jalkine, jalan virheasento tai liiallinen kuormitus.
– Varmin keino ennaltaehkäistä jalkojen ruhjeita on satsata laadukkaisiin, omalle jalalle ja omaan juoksuaskeleeseen sopiviin juoksukenkiin. Kengät kannattaa hankkia asiantuntijaliikkeestä, joissa voidaan tehdä myös jalan askellus- ja kuormitusarvioita, Isoherranen vinkkaa.
– Jos jalkaterissä tai varpaissa on virheasentoja tai haavaongelmat ovat entuudestaan tuttuja, suosittelen visiittiä jalkaterapeutin pakeille. Siellä saadaan ongelmien juurisyy selville, jolloin ruhjeiden välttämiseen tulevaisuudessa löydetään oikeat keinot. Haavoja voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi silikoniortooseilla tai kevennyspohjallisilla, Isoherranen jatkaa.
Vältä infektio
Jos ruhjeiden ennaltaehkäisy epäonnistuu, haitan voi minimoida huolellisella hoidolla.
– Tulehdusta voi ehkäistä puhdistamalla haavan heti juoksevan veden alla ja suojaamalla sen haavasidoksella. On myös tärkeää varmistaa, että jäykkäkouristusrokotus on voimassa, Isoherranen ohjeistaa oikeaoppiseen haavan hoitoon.
– Laadukkaimmat haavasidokset ja laastarit saa apteekista. Antibakteeristen laastareiden hyödyistä ei ole varsinaista tutkimusnäyttöä, mutta ei niistä ainakaan haittaa ole. Toisin kuin huonolaatuisista laastareista, ihotautilääkäri lisää.
Juoksuharrastusta voi jatkaa, jos tulehdus onnistutaan välttämään eikä juokseminen pahenna syntynyttä ruhjetta.
– Omaa kehoa kannattaa kuunnella. Jos juokseminen aiheuttaa kipua haavan seudussa, on ainakin muutaman päivän tauko paikallaan. Jos haavan saa hyvin suojattua, eikä juoksu lisää hiertymää, voi tehdä kevyempiä harjoituksia kehoa kunnioittaen.
Tulehtunut haava on aina syy hakeutua lääkäriin.
– Tulehduksen oireita ovat kuumotus, punoitus, turvotus, kipu, märkäeritys ja voimakas haju. Haavaa on syytä näyttää asiantuntijalle myös silloin, kun se laajenee nopeasti, on kovin kivulias tai ei osoita paranemisen merkkejä kahden viikon sisällä. Diabeetikoiden tulee suhtautua haavoihin aivan erityisellä kunnioituksella, Isoherranen kertoo.