Kysyimme lähes 20 vuotta sijoitusalalla vaikuttaneelta ja osaamistaan 11 vuoden ajan valmennusten muodossa jakaneelta Mikko Sjögreniltä, miten vaurastua ja miten raha saadaan poikimaan.
1. Oman talouden realiteetit haltuun
Tietoisuus ja ymmärrys omasta taloudellisesta tilanteesta on vaurastumisen kulmakivi. Miten paljon rahaa on käytössä? Entä miten paljon siitä on mahdollista sijoittaa ilman, että riski kasvaa liian suureksi ja syö elämänlaatua? Raha on hyvä renki, mutta huono isäntä.
Kun oma lähtötilanne on selkeä, on mahdollista löytää tasapaino säästämisen, sijoittamisen ja kuluttamisen välillä. Hyvä ohjenuora on pistää palkasta 10 % säästöihin, 10 % sijoituksiin, 10 % kuluttamiseen, 5 % alan opiskeluun ja loput 65 % elämän kiinteisiin kuluihin.
Raha itsessään on laiha palkinto, eikä pullea pankkitili yksin tee hyvää elämää. Jos vuosikausia on kituuttanut vaurastumisen tähden näkkärillä ja leivällä, sen hinta voi olla niin kova, ettei rahaa lopulta raaski ehkä edes käyttää.
2. Tavoitteet kirkkaiksi
Omaa elämää palveleva sijoitussuunnitelma edellyttää, että ensin pysähdytään miettimään, mitä sijoittamalla halutaan saavuttaa.
Tavoitteet määrittävät sen, miten paljon rahaa sijoitetaan ja millaista tuottoa niille tavoitellaan. Halutaanko kenties kesämökki kymmenen vuoden kuluttua, eläke 25 vuoden kuluttua tai purjevene lähivuosien aikana? Vai onko sijoittamisen tarkoituksena kartuttaa perintöä ja turvata jälkipolville tulevaisuus ilman rahahuolia?
3. Määritä sijoitussuunnitelma
Yleinen este vaurastumisen tiellä on fokuksen puute. Huolellisesti toteutettu sijoitussuunnitelma ja siinä pysyminen ehkäisevät rahan kylvämistä päämäärättömästi sinne tänne.
Lue myös: Oman talouden suunnittelu sopii kaikille
4. Opiskele, opettele, opi ja opiskele lisää
Jokainen on itse vastuussa sijoituspäätöksistään, joten viime kädessä sijoitustappioista voi heristää sormea vain itselleen. Paras tapa suojautua pettymyksiltä on ymmärtää, mihin rahansa laittaa. Opiskelemalla harvoin oppii huonommaksi. Usein raha laiskistuu, kun potti kasvaa. Uudelle tiedolle kannattaa olla utelias, nöyrä ja avoin. Koskaan ei tule valmiiksi, tieto vanhenee ja maailma muuttuu. Tyypillinen jarru vaurastumiselle on ihmisen harhaluulo omasta kaikkitietäväisyydestä. Viisas kysyy, tutkii ja oppii jatkuvasti.
5. Valjasta vipuvoimat
Kun tulosta on ensin onnistuttu tekemään, sitä voi vivuttaa suuremmaksi esimerkiksi velkarahalla tai ammattiosaajan palveluilla. Hyvällä vivutuksella tuotto moninkertaistuu, mutta menetelmä toimii myös toiseen suuntaan.