Roope Tonteri on kolminkertainen lumilautailun maailmanmestari, metsänomistaja ja metsuri. Hänen ”Menestystä metsästä” -sarjansa on saanut kiinnostuneen vastaanoton.
– Sarja on minun vastavetoni julkisen metsäkeskustelun mustavalkoisuudelle. Läpällä joskus heitän, että metsänomistajana voin lentää huoletta. Suomessahan jokainen omistaa metsää valtion kautta. Olen kuullut, että noin 2,5 hehtaaria metsää sitoo keskimääräisen suomalaisen vuoden päästöt, Tonteri toteaa.
Aina on metsän aika
Metsä on sijoitus, jota maailmantalouden keikahdukset eivät hetkauta. Puu kasvaa aina.
– Kannattaa miettiä, mikä sinulle on tärkeää. Huomioi taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset arvosi ja katso, mikä korostuu. Välitätkö metsästä? Annatko sen kasvaa? Jos haet helppoutta ja suurinta voittoa, metsään ei kannata sijoittaa. Metsä on pitkäaikainen sijoitus, joka teettää paljon töitä. Itselleen ei kyllä kannata laskea tuntipalkkaa, Tonteri naurahtaa.
2,5 hehtaaria metsää sitoo keskimääräisen suomalaisen vuoden päästöt.
Hänelle rahaa tärkeämpää on metsän hoitaminen.
– On hienoa, kun näen oman työn jäljen ja saan seurata, miten metsä kehittyy. Nyt tehtyjen töiden vaikutukset näkyvät vasta vuosikymmenien päästä, Tonteri muistuttaa.
”Nuoret metsät tuottavat sitä enemmän, mitä paremmin pidät niistä huolen!”
Tonterilla on nyt 20 hehtaaria omaa metsää ja hankitut palstat ovat pääosin nuorta kasvatusmetsää ja taimikkoa. Tulevana talvena on tiedossa uudistus- ja ylispuuhakkuita, joita Tonteri valmistelee jo.
– Ota huomioon, että hakkuut tuovat tulojen lisäksi paljon menoja. Maanmuokkaus, uuden taimikon istutus ja taimikonhoito ovat iso kuluerä. Nämä on tärkeää hoitaa hyvin, jotta tulevaisuudessa saat metsästäsi paremmin tuloja. Metsää voi hyödyntää myös muilla tavoilla. Esimerkiksi koivikkoon voi istuttaa pakuria ja kerätä siitä satoa, Tonteri vinkkaa.