Joskus kuulee vakavaan sävyyn kerrottuja tarinoita siitä, kuinka veneet täyttävät Suomen järvet ja merialueet häiriten rantojen asukkaita ja luontoa. Voi hyvinkin olla, että juhannusaattona tunnelma voi olla tämä, vaikkapa suosituimmissa saariston satamissa tai kaupunkien edustoilla.
Suomessa on paljon veneitä. Jopa niin paljon, että meillä on väestöön suhteutettuna eniten veneitä maailmassa. Joka seitsemännellä suomalaisella on vene ja sitä kautta 35 %:lla kaikista talouksista on yksi tai useampi vene. Kaikkiaan erilaisia vesikulkuneuvoja on Suomessa noin 815 000. Toki 80 % näistä on pieniä mökki- ja soutuveneitä. Kun sitten asiaa katsotaan toisin päin, löytyy meiltä jopa 180 000 järveä.
Jos nuo veneet jaetaan järville tasaisesti, se tekee vajaat viisi venettä per järvi, ja koko merialue jää vielä tyhjäksi. Maassamme on siis valtaisan paljon tilaa harrastaa veneilyä sen kaikissa muodoissa. Veneily ja sen eri osa-alueet ovat toki myös liiketoimintaa. Tämä liiketoiminta työllistää Suomessa tuhansia ihmisiä. Kotimainen teollisuus on kansantalouden kannalta malliesimerkki.
Valuuttaa Suomeen
Venetuotannon arvosta ohjautuu maamme rajojen ulkopuolelle noin 70 %. Sen lisäksi alalla on melkoinen määrä maahantuojia, vähittäiskauppiaita ja huoltoyrityksiä. Veneala tuo Suomeen valuuttaa ja valtiolle verotuloja moninkertaisesti verrattuna siihen, mitä valtio veneilyn yleiseen kehittämiseen sijoittaa.
Joka seitsemännellä suomalaisella on vene ja sitä kautta 35 %:lla kaikista talouksista on yksi tai useampi vene.
Tästä huolimatta hallitus haluaa ryhtyä verottamaan veneilyä jonkinlaisen käyttöveron muodossa. Kaikki varmaankin haluavat, että Suomi vihdoinkin lähtee nousuun ja valtiontalous saadaan kuntoon. Niin myös veneala itse. Moninkertainen hyöty saadaan siitä, että yritystoiminnan perusedellytykset saadaan kuntoon ja investoinnit käyntiin. Näin syntyy työpaikkoja ja sitä kautta valtionkin kassa alkaa parantua.
Veneilykausi pidemmäksi
Suomessa veneilykausi käynnistyy toukokuun alussa ja päättyy lokakuun alkuun. Viime vuosien leutoina talvina erityisesti vapaa-ajan kalastajat ovat olleet vesillä vielä joulukuussakin. Toisaalta myös venepalveluiden kehittyminen ja lisääntyneet ominaisuudet mahdollistavat kauden pidentämisen molemmista päistä.
Ilmaston lämpenemisen lisäksi alan ratkaisut kehittyvät jatkuvasti niin, että suuren investoinnin hedelmästä voi nauttia isomman osan vuodesta.
Kirjoittaja Jouko Huju Venealan Keskusliiton ja Finnboat ry:n toimitusjohtaja.