Skip to main content
Etusivu » Juhlat » Pullaa ja pulkkamäkeä – Parhaiden laskiaispullien resepti
Juhlapyhät

Pullaa ja pulkkamäkeä – Parhaiden laskiaispullien resepti

laskiaispulla resepti
laskiaispulla resepti
Kuvat: Pexels ja Getty Images

Laskiainen on suomalaisille vakiintunut perille, johon kuuluu kelkkamäki ja laskiaispullat. Laskiaispullat ovatkin herkullinen lisä kevättalven keskelle!

Laskiasipullat herättävät jokavuotisen keskustelun – kuuluuko pullan keskelle hillo vai mantelimassa. Mantelimassat aloittivat laskiaispulla perinteen, mutta mantelimassan vaihtelevan saatavuuden vuoksi Suomessa yleistyi myös hillotäyte.

Koska makutoiveita on erilaisia, toimii laskiaispullabuffet hyvänä vaihtoehtona: jokainen saa rakentaa pullan mieleisillään täytteillä. Nappaa tästä resepti, jolla leivot noin 20-30 pullaa.

Laskiaispullaresepti:

Taikinaan tarvitset:

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 muna
  • noin 15 dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita

Lisäksi:

  • 1 kananmuna voiteluun
  • Rae- tai tomusokeria pinnalle

Resepti:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. (Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen jauhomäärään ja lämmitä neste 42-asteiseksi.) Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna.
  2. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten ja lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Alusta taikina tasaiseksi ja käsistä irtoavaksi. Laita taikina kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan liinan alle.
  3. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja leivo siitä paksu pötkö leivinpöydälle. Jaa taikina 20-30 osaan, riippuen siitä, kuinka isoja pullia haluat. Pyöritä palloista pikkupullia ja anna niiden kohota kaksinkertaiseksi.
  4. Voitele pullat kananmunalla. Jos käytät raesokeria, lisää se pullien päälle. Paista pullat 225-asteessa uunin keskitasolla 5-10 minuutin ajan.
  5. Kun pullat ovat valmiit, siivilöi tomusokeri pullien päälle ja halkaise hieman jäähtyneet pullat keskeltä kahtia täytteitä varten. Alla ohjeet kolmeen eri täytevaihtoehtoon.

3 erilaista täytettä

Hillotäyte

Tarvitset:
• 2 dl kermaa
• 1 dl sokeria
• 1 rkl vanilijasokeria
• 2 dl rahkaa
• noin 2 dl mansikkahilloa

  1. Vatkaa kerma, rahka ja sokerit sekaisin vaahdoksi.
  2. Lisää pullien väliin mansikkahilloa ja kermarahkaa.

Mantelitäyte

Tarvitset:
• noin 1/2 pötköä mantelimassaa
• 2 rkl maitoa
• 2 dl vaahtoutuvaa kermaa

  1. Raasta mantelimassa ja sekoita joukkoon maito. Voit leikata myös mantelimassasta viipaleita pullan päälle.
  2. Nosta mantelimassan päälle kermavaahtoa.

Nutellatäyte

Tarvitset:
• 2 dl vaahtoutuvaa kermaa
• 2 dl Nutellaa

  1. Vatkaa kerma vaahdoksi ja halutessasi mausta sokerilla.
  2. Voitele halkaistut pullat Nutellalla ja lisää kermavaahto.

Tiesitkö?
Pullan historia. Nykyinen laskiaispulla täytteellä sai alkunsa Ruotsista 1800-luvulla. Alkuaan pullaan tehtiin kolo ja ylimääräinen pullamössö sekoitettiin kerman ja mantelimassan kanssa, ja seos laitettiin takaisin kolon täytteeksi.
Mantelimassa vai hillo? Ruotsissa suositaan perinteitä eikä ruotsalaisille uppoa suomalaisten suosima hillotäyte. Mantelimassa on ruotsalaisten herkku, mutta pullia syödään hillotäytteellä Suomen lisäksi Norjassa ja Tanskassa. Ruotsissa laskiaspullakausi alkaa jo heti joulun jälkeen ja kestää miltein pääsisäiseen saakka.
Laskiainen. Laskiaista juhlitaan seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Katolisella ajalla laskiaistiistain jälkeen alkoi 40 päivän paastonaika, jota edelsi riehakas juhliminen. Laskiaisen nimitys ei siis tule mäenlaskusta, vaan paastoon laskeutumisesta, joka loppui pääsiäisenä. Uskonpuhdistuksen jälkeen laskiainen menetti paaston merkityksen.

Lähde: Yle, Jyväskylän yliopiston museo, Iltalehti,

Next article