Tuomas Rissanen
hammaslääkäri, Coronaria hammasklinikka
Tulehtunut hammas rasittaa puolustuskykyä, jolloin myös sydän- ja verisuonisairauksien riski kasvaa. Suun terveys vaikuttaa yleiskuntoon myös monella muulla tavalla.
Jokainen ihailee tasaista ja valkoista hammasrivistöä, mutta terve suu tarkoittaa myös muuta. Hammaslääkäri Tuomas Rissanen korostaa, että suun terveydellä on useita vaikutuksia yleiskuntoon.
– Hampaiston reikiintyminen ja ientulehdus ovat usein ensimmäisenä ilmenevät ongelmat. Pelkkä reikä hampaassa voi aiheuttaa ruokailutottumusten muutoksen, kun kipu rajoittaa kylmien, kuumien ja makeiden ruokien syöntiä.
Reikiintymisen edetessä hammasydin infektoituu, ja tulehtunut hammas voi olla suussa oireettomanakin. Rissanen kuitenkin toteaa, että hammas on tässä vaiheessa usein niin kipeä, että hoitoon tullaan vastentahtoisestikin.
– Tulehdus voi pysyä paikallisena ja matala-asteisena, mikä rasittaa puolustuskykyä. Tällöin myös sydän- ja verisuonisairauksien riski kasvaa, Rissanen lisää.
Lyhyesti kiteytettynä suun hyvä terveys on Rissasen mukaan sitä, että suussa olevat pinnat ovat puhtaita ja infektiovapaita.
– On olennaista, että ihminen osaa ja pitää suun säännöllisesti puhtaana oikealla tekniikalla. Säännöllinen hammaslääkärin tekemä tutkimus auttaa ylläpitämään suun terveyttä.
Liiallinen napostelu kuluttaa hampaita
Tavallisesta ientulehduksesta voi seurata pahempiakin suunterveydellisiä ongelmia, sillä hoitamattomana ientulehdus voi edetä parodontiitiksi eli kiinnityskudoksen kadoksi.
– Tarpeeksi pitkälle edetessään kiinnityskudoskato johtaa hampaiden heilumiseen ja irtoamiseen, Rissanen jatkaa.
Nykyajan vitsauksena Rissanen pitää hampaita kuluttavaa napostelun ja happamien juomien yleistymistä.
– Normaali happohyökkäysten määrä on 4–6 kertaa päivässä. Eroosiota suosivien elintapojen jatkuessa vuosien ajan hampaiden kiille ohenee ja lopulta kuluu kokonaan pois. Kulumisen edetessä lohkeamien riski kasvaa ja hampaat alkavat vihloa.
Makeat ja happamat urheilujuomat kannattaa vaihtaa veteen
Kevyt liikunta ei Rissasen mukaan merkittävästi vaikuta suun terveyteen, mutta epäsuoraa vaikutusta syntyy, kun esimerkiksi fyysisissä lajeissa usein nautitaan hampaille vahingollisia urheilujuomia.
– Urheilujuomat ovat happamia ja sisältävät sokeria. Jos urheilee päivittäin yhdestä kahteen kertaa ja juo suoritusten aikana useaan otteeseen pieniä hörppyjä hapanta tai makeaa juomaa, hampaat kuluvat ja reikiintyvät nopeasti.
Rissanen muistuttaakin, että sopiva janojuoma sekä kuivahtaneen suun juoma on vesi.
– Suorituksen jälkeen voi lisäksi juoda urheilujuomia, jos tarvitaan elektrolyyttejä.