Petri Valve
toimitusjohtaja ja nuohoojamestari, Cervi
Kiinteistöt ovat suurimpia energiantuhlaajia, ja niissä eniten energiaa hukataan poistoilmanvaihdon kautta. Lämmöntalteenottolaitteella lämmöstä saadaan talteen jopa 80 %.
Uudet kiinteistöjen ilmanvaihtojärjestelmät rakennetaan energiatehokkaiksi ja ekologisiksi, mutta vanhassa kiinteistökannassa energian säästämisessä on parantamisen varaa. Cervin toimitusjohtajan ja nuohoojamestarin Petri Valveen mukaan ilmanvaihdon kautta karkaa suuria määriä lämmitettyä ilmaa taivaan tuuliin.
– Lämpimän ilman tuhlaamiselle voi laittaa stopin erilaisilla järjestelmäratkaisuilla, joista osa on yksinkertaisia ja edullisia. Säästetyllä rahalla taloyhtiössä voidaan tehdä suurempia energiansäästöön tähtääviä investointeja.
Kiinteistöjen ilmanvaihdon pitäisi ennen kaikkea olla tarpeenmukaista – ei pohjautua oletuksiin, vaan järjestelmäratkaisuiden mittaustuloksiin.
– Silloin puhutaan mahdollisimman optimoidusta ilmanvaihdosta, Valve kertoo.
”Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä parannuksia”
Nykyään rakennusten elinkaariajattelua viedään entistä pidemmälle ja vastuullisuus huomioidaan aiempaa paremmin. Valve korostaa, että koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä tehdä parannuksia ilmanvaihdon optimoimiseksi.
– Pienillä ja yksinkertaisilla asioilla saadaan monesti merkittäviä positiivisia muutoksia aikaan sekä ilmanlaadun että energiansäästämisen osalta.
Valve muistuttaa, että hyvin hoidettu ilmanvaihto parantaa myös asumisviihtyvyyttä sekä vaikuttaa samalla myönteisesti asukkaiden terveyteen.
– Raha on hyvä mittari, mutta ihmisten arvomaailma muuttuu, ja samalla vastuullinen ajattelu lisääntyy – miksi tehdä asioita tyhmästi, kun ne voi tehdä fiksummin?