Olli-Veikko Kurvinen
toiminnanjohtaja KTM, majuri evp, Helsingin Pelastusliitto ry HELPE
Lakisääteinen pelastussuunnitelma on jokaisen asukkaan ja asuintalon omatoimisen varautumisen ja asuinturvallisuuden kivijalka, ja se on laadittava asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa.
– Pelastussuunnitelman avulla parannetaan asuinyhteisön varautumista tunnistamalla keskeiset riskit ja määrittämällä toimenpiteet onnettomuusriskien hallitsemiseksi sekä ohjeistamalla toimimaan oikein vaaratilanteissa. Pelastussuunnitelma sisältää myös toimintaohjeet yhteiskunnan vakaviin häiriötilanteisiin ja väestönsuojeluun, kertoo Helsingin Pelastusliitto ry HELPEn toiminnanjohtaja KTM, majuri evp Olli-Veikko Kurvinen.
– Meidän kaikkien tulee varautua ennakolta eriasteisiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin, jotta kriisitilanteessa voidaan toimia mahdollisimman tehokkaasti ihmisten, omaisuuden ja toimintojen suojaamiseksi. Asuintalojen pelastussuunnitelmien oikeaoppinen laatiminen ja suunnitelmien viestintä asukkaille lisää ihmisten valmiuksia ehkäistä onnettomuuksia, kykyä toimia onnettomuus- ja vaaratilanteissa sekä kiinnostusta vapaaehtoiseen, omatoimiseen varautumiseen. Samalla se kasvattaa yhteiskunnan resilienssiä ja on tärkeä tekijä maamme kokonaisturvallisuuden ketjussa, Kurvinen jatkaa.
Onhan pelastussuunnitelma päivitetty?
Pelastussuunnitelma tulisi tarkastaa vuosittain ja viestiä asukkaille säännöllisesti sen keskeisistä ja ajankohtaisista asioista, vaikkapa yhtiökokouksessa. Pelastussuunnitelma kannattaa toteuttaa havainnollisesti, esimerkiksi kuvallisen viestinnän avulla. Poistumistiet ja kokoontumispaikat on syytä käydä läpi yhdessä asukkaiden kanssa.
Lue myös: Tiedä, toimi, pelasta – tiedätkö miten toimia palon sattuessa?
Pelastussuunnitelman laatimisesta vastaa rakennuksen omistaja ja se olisi hyvä toteuttaa yhteistyössä kiinteistön asukkaiden ja mahdollisten toiminnanharjoittajien kanssa. Asuintaloissa kannattaa hyödyntää nykyaikaista kiinteistöteknologiaa, mikä parantaa asuinturvallisuuden ylläpitoa ja nopeampaa puuttumista palo- ja häiriötilanteisiin.
Hyvin hoidetut turvallisuusasiat ovat tärkeä osa asumisviihtyvyyttä. Kiinteistön turvallisuus myös nostaa asuntojen arvoa.