Kesämökeillä voi sattua ja tapahtua monenlaista – myös vahinkoja. Usein apu on kaukana, joten perustaidot haavanhoidosta kannattaa palauttaa mieleen. Myös lääkekaapin sisältö kannattaa päivittää.
Yleisimmät kesämökillä tapahtuvat vahingot ovat pintahaavoja, jotka onneksi paranevat enimmäkseen itsekseen. Haavanhoidon perusasiat on kuitenkin syytä pitää mielessä.
Jos mökillä sattuu haava: Puhdista irtain lika haavasta vedellä. Jos haavassa on vieras esine, esimerkiksi naula tai muu haavan aiheuttaja, älä poista sitä itse ellei se aiheuta potilaalle hengitysongelmia. Sulje haava haavateipillä tai laastarilla, tai peitä se sidetaitoksella, jonka kiinnität haavateipillä. Varmista, että jäykkäkouristusrokote on voimassa.
Jos mökillä sattuu onnettomuus: Seuraa autettavan hengitystä ja verenkiertoa kunnes paikalle tulee apua. Hakeudu lääkäriin, jos haava tulehtuu tai vuotaa runsaasti, jos haavassa on hiekkaa tai multaa, jos kyseessä on eläimen tai ihmisen purema tai jos haavassa on vieras esine. Vaihda sidettä tai laastaria säännöllisesti, anna paranemiselle aikaa.
Käsittele tulta varoen
Mökillä pätee samat säännöt kuin kotona, eikä paloturvalisuus ole leikin asia.
Kiukaiden ja takkojen lämmityksessä tai juhannuskokolla saattaa syntyä myös palovammoja. Jos palovammoja sattuu, muista huolellinen hoito.
Mikäli kyseessä on kuuman nesteen aiheuttama palovamma, upota palovamma-alue huoneenlämpöiseen veteen noin 20 minuutiksi tai valuta vettä paloalueelle. Lievässä palovammassa tämä riittää hoidoksi, älä lisää rasvaa palaneelle alueelle. Anna tarvittaessa tulehduskipulääkettä.
Auringon polttaman ihon hoidoksi käyvät hydrokortisonivoide ja tulehduskipulääke. Mikäli palanut alue on lapsen kämmentä suurempi tai on syytä epäillä syvempiä kudosvaurioita, ota yhteys päivystykseen.
Mökkeilijällä tulee aina olla ensiapulaukku jonka varustus on kunnossa. Tarkista joka kesä, että mökin lääkekaapista löytyy ainakin laastareita, ajantasainen kyypakkaus, desinfiointiainetta, pnkkituotteet sekä riittävän suojakertoimen sisältävä aurinkosuoja.
Lähde: Duodecim Terveyskirjasto