Hyggeily on ollut viimeisen vuoden ajan valtavasti esillä. Ihana tunnelma, stressittömyys ja rauhassa viihtyminen eivät ole kuitenkaan pelkästään tanskalaisten omaisuutta.
Suomalaisten oma rakas sauna tarjoaa paikan, jossa pätevät hyggeilyn säännöt.
– Jokaisella suomalaisella on omanlaisensa suhde saunaan, se tulee niin DNA:sta kuin perheen perinteistä, aloittaa Sauna from Finland ry:n toiminnajohtaja ja Sauna – aito suomalainen elämys -kirjan kirjoittaja Carita Harju.
– Suomalainen saunakulttuuri on jo useita vuosikymmeniä perustunut pitkälti koti- ja mökkisaunoihin. Tämän päivän elämyksellistä saunakulttuuria ovat kuitenkin alkaneet muokata erilaiset yhteisölliset saunahankkeet sekä esimerkiksi kuntosalien saunat. Uusien saunojen moninaisuus on pelkästään rikkaus, Harju korostaa.
Sauna on jokaisen turvasatama
Tanskalaisille kotona hyggeily tuo turvaa ja rauhaa. Samalla tavalla suomalainen on aina paennut saunaan ulkomaailman hälyä.
– Sauna on se paikka, jossa kaikki on hyvin ja jonne murheet eivät ylety.
Yhtäläisyyksiä saunomisen ja hyggen välillä on monia muitakin.
– Hyggessä tärkeää on viihtyminen, läsnäolo ja tunnelma, aivan kuten saunomisessakin, Harju toteaa.
– Olennaisinta on mielestäni se, että pystyy pysähtymään ja kokemaan ilman häiriötekijöitä.
Suuri merkitys on kiireen katkaisemisella.
– Sauna on ainoa paikka, jonne kännykkä ei varmasti tule mukaan. Se on aitoa digitaalista detoxia. Joskus tekee tosi hyvää, ettei uutisiin pääse käsiksi.
Miten tuoda hygge omaan saunaan?
– Tärkeintä on siirtymävaihe saunaan, Harju sanoo.
– On hyvä ottaa omaa aikaa jo ennen saunaan siirtymistä. 10–15 minuutin rauhoittuminen, ja vaikkapa teekupillisen juominen luovat hyvän pohjan. Puusaunassa oman siirtymänsä luo jo lämmittäminen, sähkösaunassa samaa asiaa ajaa esimerkiksi kynttilöiden sytyttäminen.
Saunomista kannattaa ajatella kokemuksena kaikille aisteille.
– Kuuntele musiikkia tai luonnon ääniä, säädä valaistusta, tuo saunaan pellavaliinat ja lisää tuoksua löylyveteen. Saunoessa kannattaa keskittyä aistimaan lämpöä ja käydä välillä vilvoittelemassa, Harju vinkkaa. Myös kauneudenhoito saunassa on mahtavaa omaa aikaa.
– Parhaimmillaan yrttijalkakylvyn voi tehdä vaikka juuri luonnosta kerätyistä aineksista.
Saunomisen jälkeenkään ei kannata kiirehtiä.
– Varaa hyvää syötävää ja rentoudu rauhassa. Kannattaa käyttää hyväksi saunan tuoma levännyt olo ja kropassa virtaavat endorfiinit.
Hyvän olon sauna
– Tärkein hyvinvointia tukeva asia saunomisessa on hiljentyminen, kertoo saunaelämyksiin keskittyvän Rukan Salongin yrittäjä Marjo Määttä.
– Fyysistä rentoutumista tukevat lisäksi sopiva lämpö sekä esimerkiksi saunassa tehtävät venyttelyliikkeet tai saunajooga.
– Terveelliseen saunomiseen kuuluu se, että saunassa on koko ajan hyvä olla. Kehoa pitää kuunnella tarkalla korvalla. Välillä riittää muutama minuutti saunomista ennen vilvoittelua. Jos kuumuus tuntuu epämiellyttävästi iholla, on aika mennä ulos, Määttä neuvoo.
Saunan tuomaa hyvää oloa voi lisätä sopivalla ruoalla.
– Saunomisen yhteyteen sopii kevyt ruoka. Erityisen hyvin saunaelämystä korottaa yksinkertainen suomalainen lähiruoka. Oli se sitten vaikkapa vain kipollinen metsämustikoita.
Määttä nostaa esille myös muut aistielämykset.
– Saunassa pitää olla puhdasta ja raikas tuoksu. Minulle tärkeää on myös harmoninen ja levollinen estetiikka. Tietysti kokemukseen vaikuttaa myös saunan yksilöllinen tarina.
– Jokainen sauna on erilainen ja tarinan tunteminen tuo saunomiseen ihan oman tunnelmansa.