Skip to main content
Etusivu » Lemmikit » Eläinlääkäri neuvoo: Näin suojaat lemmikkisi punkeilta
Ötökät

Eläinlääkäri neuvoo: Näin suojaat lemmikkisi punkeilta

Koirien ja kissojen turkkeihin tarrautuvat punkit kulkeutuvat helposti sisätiloihin ja siirtyvät niistä omistajiensa iholle. Kuva: Getty Images

Kissojen ja koirien turkkeihin tarrautuvat punkit ovat jokavuotinen riesa. Punkeilta on kuitenkin helppo suojautua.

Eläinlääkäriasema Taikatassun omistaja, eläinlääkäri Johanna Vaurio ohjeistaa valitsemaan lemmikin tarpeisiin sopivan punkkikarkotteen. Punkit, nuo pienet ja inhottavat verenimijät, levittävät ihmisiin ja eläimiin useita vaikeahoitoisia sairauksia ja punkeilta on syytä suojautua.

Vaurion mukaan borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta on havaittu myös koirilla. Koirien ja kissojen turkkeihin tarrautuvat punkit kulkeutuvat helposti sisätiloihin ja siirtyvät niistä omistajiensa iholle.

Markkinoille on onneksi tullut ulkoloishäätöön käytettäviä valmisteita, joilla estetään punkkien ja niiden levittämien tautien tarttuminen koiraan. Suosituimpia ovat punkkipanta ja erilaiset valeluvalmisteet.

– Punkkipannan erittämä myrkky tappaa puremaan pääsevät punkit ja toimii samalla karkottimena. Pannan helppous on siinä, että kun sen laittaa keväällä kissan tai koiran kaulaan, koko punkkiriesan voi lähes unohtaa. Lääkepantojen lisäksi markkinoilla on luonnonmukaisempia yrttipantoja, mutta Johanna Vaurion mukaan ne eivät ole yhtä tehokkaita kuin lääkevalmisteet.

Valeluliuos on punkeille myrkkyä

Valeluliuokset vaikuttavat punkkeihin suoraan koiran iholta. Koiran niskaan valeltava liuos imeytyy ihossa olevaan rasvaan. Kun punkki joutuu kosketukseen myrkyn kanssa, se kuolee jo ennen kuin ehtii purra. Koiran elimistöön myrkyt eivät juurikaan imeydy. Osassa liuoksista on myös muun muassa hyttysiä ja pistokärpäsiä karkottava vaikutus.

– Liuoksia voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Joillekin koirille ne saattavat aiheuttaa ihoärsytystä, mutta se on melko harvinaista. Osa paikallisvaleluliuoksista on myrkyllisiä kissoille, joten jos taloudessa on sekä koiria että kissoja, kannattaa varmistaa, että valittu vaihtoehto on kaikille turvallinen.

– Punkkipanta vaatii reseptin, mutta se ei sovi aivan kaikille koirille tai perheille. Jos koira on kovin leikkisä tai jos sen kanssa harrastetaan esimerkiksi metsästystä, on riski, että panta jää jonnekin kiinni. Myöskään pikkulapsiperheille panta ei ole suositeltava, jos taapero on iässä, jossa kaikki mahdollinen menee suuhun. Pannassa on myrkkyä, jota ei suositella suuhun laitettavaksi.

Vaurio kehottaakin koirien ja kissojen omistajia keskustelemaan sopivan punkkikarkotteen valinnasta oman eläinlääkärinsä kanssa.

– Hyviä vaihtoehtoja on onneksi niin paljon, että lemmikin ja tämän perheen tarpeisiin sopiva punkkikarkote löytyy varmasti ja punkeilta pystyy suojautumaan.

Next article