Kevään saapuessa hyönteiset heräävät talven jäljiltä. Pörinä alkaa ja hyönteisiä on joka paikassa. Myös pölyttäjä ystävämme heräävät keväisin. Monelle kuitenkin jokainen keltamusta surisija näyttää samalta. Erotatko sinä mehiläisen ja ampiaisen?
Kimalainen
Tämä karvakasa taitaa olla kaikkille tutuin. Pörröinen kimalainen on selkeästi suurempi ja pyöreämpi kuin mehiläiset ja ampiaiset. Kimalaiset ovat väritykseltään keltamustia tai oranssimusta raidallisia. Kimalainen pistää vain ollessaan uhattu, mutta voi pistää useita kertoja. Tämä raidallinen yksilö valmistaa hunajaa vain omaksi ravinnokseen.
Kimalaisista vain kuningatar talvehtii ja aloittaa pesän rakentamisen keväällä maahan tai puun onkaloon.
Mehiläinen
Mehiläinen on tutuin tuottamansa hunajan takia. Mehiläiset tunnetaan myös nimillä tarhamehiläinen ja kesymehiläinen. Mehiläiset tuottavat hunajan lisäksi myös mehiläisvahaa. Ne elävät Suomessa useimmiten tarhattuina omissa pesälaatikoissa. Mehiläiset ovat rauhallisia pölyttäjiä ja pistävät vain uhattuna. Jos mehiläinen pistää ihmistä tai eläintä, sen piikki irtoaa mikä puolestaan aiheuttaa pölyttäjän kuoleman.
Lue myös: Parhaat puutarhakasvit mehiläisille – 5 pölyttäjien suosikkia
Erakkomehiläinen
Erakkomehiläiset ovat nimensä mukaisesti erakoita, ja elävät joko yksin tai pienissä yhdyskunnissa. Ne ovat villimehiläisiä, eivätkä omaa sosiaalista luonnetta kuten mehiläiset ja kimalaiset. Erakkomehiläiset eivät tuota hunajaa.
Ampiainen
Ampiainen on pistiäinen, mutta sitä ei lasketa pölyttäjäksi. Ampiaisen vartalo on karvaton, joten se ei kuljeta siitepölyä mukanaan kuten muut raitaiset toverit. Sillä on ohuempi vyötärö ja ohuemmat siivet. Ampiaiset nauttivat mettä, mutta metsästää myös muita hyönteisiä.
Ampiaiset aiheuttavat eniten harmia ihmisille loppukesästä, ja kiinnostuvatkin silloin ihmisten ruuista ja juomista. Ampiaispesä on tuttu näky monen pihalla. Harmaa pallomainen puumassasta rakennettu pesä näkyy usein talon kulmilla. Yhdessä ampiaisyhdyskunnassa voi elää enimmillään satoja yksilöitä.
Herhiläinen
Herhiläiset ovat koko porukan kookkain yksilö. Ne muistuttavat ulkonäöltä ja elintavoilta ampiaista, mutta koko on huomattavasti isompi. Herhiläisiä esiintyy Suomessa itäpuolella Kuopion korkeudelle asti. Ampiaisten tapaan tämä jättiläinen saalistaa muita hyönteisiä ja voi pistää myös ihmisiä. Yleensä herhiläiset ovat kuitenkin rauhallisia. Herhiläiset saattavat kuitenkin pyydystää mehiläisiä ja ampiaisia toukkiensa ravinnoksi.
Kukkakärpänen
Kukkakärpänen on mehiläistä pienempi ja kirkkaamman värinen. Kukkakärpäset tunnistaa ilmasta niiden erikoisella lentotyylillä, missä ne jäätyvät ilmaan paikoilleen lentämään. Kukkakärpäset ovat nimensä mukaan kärpäsiä, eli ne eivät voi pistää, mutta ovat silti tärkeitä pölyttäjiä.
Jos epäilet kotonasi tarhamehiläisparvea, ota yhteyttä mehiläisparvien kiinniottajiin. Mehiläiset saapuvat usein satojen tai tuhansien yksilöiden ryhminä ja odottavat tiivistä uuden pesäpaikan löytämistä. Tarhaajat eivät siirrä tai hävitä esimerkiksi ampiaisia tai kimalaisia.