Kesä koitti koirakavereillekin, mutta lämmin vuodenaika tuo myös terveyshuolia. Eläinlääkäri Markus Kiilin mukaan yleisimmmät koirien kesävaivat ovat hoidettavissa kotikonstein.
– Hot spot eli märkivä ihotulehdus on koirien yleisin terveysongelma kesäisin, toteaa Kiili.
Jokainen koiranomistaja tietää, kuinka mieluisaa lemmikille on rypeä ojissa ja lätäköissä, joissa on kuitenkin runsaasti ravinteita ihon bakteereille. Bakteerit tarvitsevat lisääntyäkseen kosteutta, lämpöä ja ravinteita, joita kaikkia on kesällä tarjolla.
Kiilin mukaan ongelmaa pystyy jossain määrin ehkäisemään sallimalla koiran pulikoida vain kirkkaammissa vesissä, mutta estäminen ei aina onnistu. Siksi lemmikin turkki on hyvä huuhdella aina vedessä lotraamisen jälkeen. Mikäli iho kuitenkin tulehtuu, hoitotoimenpiteet kannattaa aloittaa heti, sillä tulehdus leviää nopeasti. Tulehduksen tunnusmerkkeinä ovat punainen, erittävä ja karvaton läikkä iholla, joka usein myös haisee pahalle.
– Aluksi tulehtuneelta alueelta leikataan karvat pois, niin että tervettä ihoa näkyy. Sen jälkeen alue pestään käsisaippualla tai koirashampoolla, jatkaa Kiili.
– Huuhtelun ja kuivauksen jälkeen kohta desinfioidaan ja lopuksi tulehtuneelle alueelle sivellään esimerkiksi hunajavoidetta tai muuta bakteereita tappavaa valmistetta. Kun ihoaluetta hoidetaan tällä tavoin 1-2 kertaa päivässä, tulehdus paranee yleensä muutamassa vuorokaudessa. Jos oire ei helpota nopeasti, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
Myös vatsa reistailee kesän kuumuudessa
– Toinen helleaikojen ongelma on ripuli. Useinhan lenkkeillessä koira löytää ’aarteita’, esimerkiksi kuolleita pikkueläimiä tai jätteitä, joita se sitten maistelee ikävin seurauksin, jatkaa Kiili.
Lue myös: Suojaa lemmikki punkeilta – 6 vinkki
Markkinoilla on valmisteita, jotka kiinteyttävät ulostetta tai korjaavat suoliston bakteerikantaa. Mikäli ripuliin liittyy kuitenkin oksentelua tai ripuli on veristä, tulee olla yhteydessä eläinkääkäriin. Pelkän ripulin voi yleensä hoitaa kotikonstein esimerkiksi edellämainittujen valmisteiden avulla.
– Pitkät hellejaksot saattavat koitua koiralle ongelmaksi, sillä sen kyky säädellä omaa lämpötilaansa on heikoimpi kuin ihmisellä. Lämpöhalvauksen takia esimerkiksi koiran lenkittäminen shortsikeleillä ei ole suositeltavaa. Ja jokainen jo tietää, että koiraa ei jätetä yksin kuumaan autoon edes kioskilla pistäytymisen ajaksi – nämä tapaukset ovat onneksi jo vähentyneetkin, kertoo eläinlääkäri Markus Kiili.