Ruotsissa ammutaan ihmisiä viikoittain ja maa on laittoman asekaupan ykkösmaita Euroopassa. Lahden tällä puolella meitä järkyttävät nuorten tekemät vakavat väkivaltarikokset ja pohdimme apulaispormestari Nasima Razmyarin sanoin, miksi meillä on lapsia, jotka ovat pitäneet käsissään enemmän puukkoa kuin kynää.
– Ulkomailta katsottuna Suomi on utopia! – meillä on asiat niin ihanasti, etten matkoillani usein kehtaa edes kertoa, millaista täällä on. Silti nuorisorikollisuuden nousu on merkki siitä, että olemme epäonnistuneet viimeiset 20 vuotta, toimittaja Arman Alizad sanoo.
”Suomen kieli pitäisi injektoida vaikka väkisin”
Kun konfliktialueella kasvanut tulee Suomeen, rauhan keskelle, sopeutuminen on vaikeaa.
– Riskien arviointi ei ole rakettitiedettä: 100 konfliktialueiden ihmistä muodostaa isommat riskit kuin 100 kanadalaista. Henkirikoksia tai muita kovia rikoksia tehneitä ei pidä ottaa, Alizad toteaa.
Tehdessään Pohjantähden alla -ohjelmaa vuosina 2015-2016, Alizad vieraili vastaanottokeskuksessa, jossa oli 300 asukasta. Suomen kielen tunti oli kerran viikossa ja luokkaan mahtui 25 henkeä.
– Suomen kielen opetukseen ei ole koskaan panostettu riittävästi! – eikä siitä seuraa mitään hyvää. Suomen kieli pitäisi injektoida jokaiseen maahanmuuttajaan, koska kieli on avain yhteiskuntaan eikä ilman paikallisen kielen osaamista voi kotoutua, Alizad painottaa.
Kotouttamisessa pitäisi myös pystyä huomioimaan tulijoiden lähtökohdat yksilöllisemmin.
– Eiväthän maahanmuuttajat voi tietää, miten täällä pitää olla ja käyttäytyä. Henkinen, fyysinen ja seksuaalinen väkivalta on ollut heidän arkeaan. Meidän on annettava heille eväät ja käyttöohjeet, joilla sopeutua tähän maahan. Ja toisaalta meidän pitää arvioida paremmin, millainen riski konfliktialueilta tulevat ovat yhteiskunnallemme, Alizad korostaa.
”Aikuisten tehtävänä on luoda turvallinen maailma”
Nuoret ovat hukassa, kokemattomia ja jopa syyntakeettomia. Syrjäytymiseen ja väkivallan kierteeseen voi silti vaikuttaa.
Lasten ja nuorten pitäisi saada harrastaa jotain mielekästä, jossa he voivat haastaa itseään ja harjoitella ryhmähenkeä. Esimerkiksi kamppailulajit opettavat moraalia, kuria ja itsekuria, ryhmätyötä ja itsenäistä työskentelyä.
– Aikuisten tärkein tehtävä on pitää huolta lapsista ja nuorista. Aistia heidän vointiaan ja vaalia hyvää ja rehellistä kommunikaatiota, jolloin he kertovat kuulumisensa avoimesti. Vanhemman tehtävä on estää maailman pahuuden leviäminen, mikä on helpommin sanottu kuin tehty, Alizad summaa.