Salla on Lapin kovin kasvaja Sodankylän kanssa: viime vuonna kasvua tuli edelliseen vuoteen nähden 25 prosenttia ja tämän vuoden alkupuolella kasvua on jo 30 prosenttia. Myös tänä talvena Sallaan odotetaan paljon hyvästä tunnelmasta nauttivia turisteja.
– Sallan suosiota lisää se, että ihmiset kaipaavat rauhaa ja luonnonläheisyyttä. Kaupunkilaiset haluavat hiljaisuutta ja tilaa, eivät niinkään tungosta ja diskomeininkiä, vahvistaa matkailukoordinaattori Kati Vesalainen.
Osa laskettelurinteistä avataan marraskuun loppupuolella, mutta jos pysyvä lumi tulee aikaisin, niissä pääsee laskemaan viikonloppuisin jo ennen sitä. Salla Ski Resortin toimitusjohtaja Kari Koskimaa kertoo, että haastava kilparinne lumetetaan ensin, sillä Salla on Maailman Cup -laskijoiden suosittu harjoittelupaikka ennen kisoja. Talven mittaan jyrkkää kilparinnettä pääsevät laskemaan myös muut.
Uutta – ja suosittua – ovat koiraladut, joita pitkin voi hiihtää koiran kanssa yhteensä yli 35 kilometriä. Viime kauden vetonaulaa ”Metsälaskualuetta” on paranneltu entistä houkuttavammaksi:
– Metsäalaskualueella koko perhe voi käydä laskemassa suksilla tai laudalla muun muassa lankuista rakennettuja polkuja, siltoja ja portaita. Aluetta kiertävä ski patrol huolehtii reittien kunnosta ja turvallisuudesta, Koskimaa sanoo.
Matkailijat arvostavat paikallistuntemusta
Ohjelmaa löytyy paljon myös hiihtolatujen ulkopuolellakin. Erityisesti lapset innostuvat mahdollisuudesta ruokkia poroja ja osallistua perinteiselle poroajelulle, eikä monikaan kieltäydy lähtemästä husky- tai moottorikelkkasafarille. Hiihtolatuja Sallassa on 160 kilometriä, joista 12 kilometrin pituisella lenkillä on mahdollisuus ajaa sähköavusteisella fat bikella. Vesalainen kertoo, että leveät renkaat pitävät lumessa hyvin eivätkä vahingoita latuja.
– Myös se, että laskettelutunturin päältä voi nähdä Venäjälle asti, kiinnostaa ihmisiä. Venäjän rajan läheisyys ja sotahistoria luovat eksotiikkaa erityisesti ulkomaalaisille turisteille, sanoo Vesalainen.
Sallaa arvostetaan aitona lappilaisena kylänä, jossa paikallisuus on säilynyt hyvin. Palvelutarjonta tehdään yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa, ja siksi myös retkillä on mukana paikallisia oppaita.