Skip to main content
Etusivu » Vesillä » Itämeren suojelija Jari Saario: meri-alueen tulevaisuus intohimona
Itämeri

Itämeren suojelija Jari Saario: meri-alueen tulevaisuus intohimona

Koko elämänsä meren ääressä asunut Saario on omin silmin nähnyt, miten ihmisen toiminta on vaikuttanut meren tilaan ja miten tärkeää siksi on edesauttaa sen suojelua. Kuva: oma arkisto

Atlantin yli soutaneen Saarion syvä kiintymys Itämereen motivoi häntä edistämään ympäristötietoisuutta ja vastuullista toimintaa.

Kaunis ja kiehtova Itämeri on valitettavasti myös yksi maailman saastuneimmista meristä. Itämeren suojelu on viime vuosina noussut Suomessa keskeiseksi teemaksi, ja sen on ottanut omakseen myös Atlantin yli soutamisestaan tunnettu Jari Saario. Koko elämänsä meren ääressä asunut Saario on omin silmin nähnyt, miten ihmisen toiminta on vaikuttanut meren tilaan ja miten tärkeää siksi on edesauttaa sen suojelua. 

– Suhteeni Itämereen on syvä ja kiinteä. Nautin metsästä ja peltomaisemasta, mutta mikään ei herätä minussa yhtä syviä tunteita kuin meri. Minulle Itämeri on kuin olohuone, ja on itsestään selvää, että se kuuluu elämääni.

Saario on tehnyt suuren urakan soutaessaan Atlantin yli ja takaisin, mutta valtameri ei nostattanut hänessä samanlaista intohimoa kuin Itämeri. 

–Koin Atlantin loputtomine aaltoineen jopa hieman tylsäksi. Valtamerta kyntäessäni ymmärsin, miten kertakaikkisen upea meidän oma meremme monipuolisine saaristoineen on.

Jokaisella vastuu ympäristön suojelusta

Perheen kanssa vietetyt hetket merellä ovat olleet Saariolle erityisen tärkeitä. Itämeren rannoilla ja saaristossa myös soutajan lapset ovat pienestä pitäen omaksuneet ajatuksen ympäristön suojelemisesta.  

– Haluan kannustaa ihmisiä huolehtimaan ympäristöstään niin merellä kuin maallakin ja samalla korostaa jokaisen vastuuta omasta toiminnastaan. Esimerkiksi roskien kerääminen luonnosta ei ole häpeällistä, vaan päinvastoin merkki hyvistä käytöstavoista. 

Ympäristötietoisuus ulottuu myös lääkkeiden oikeaoppiseen hävittämiseen. Saario muistuttaa palauttamaan vanhat lääkkeet apteekkiin sen sijaan, että ne päätyvät viemäriin ja sitä kautta mereen. 

– Lääkkeiden kemikaalit voivat vaikuttaa hyvin haitallisesti sekä vesistöihin että niissä eläviin kaloihin.

Sukeltajan työssään Saario on kohdannut meren roskaamisen karut seuraukset. Mereen heitetään monenlaista jätettä, kuten skuutteja, joiden akut vuotaessaan aiheuttavat merkittäviä ympäristöhaittoja. Tällainen tietoinen roskaaminen herättää Saariossa voimakkaita tunteita.

– Ihmiset ovat uskomattoman ajattelemattomia ympäristön suhteen, eihän kukaan viskaisi skuuttia omaan uima-altaaseensakaan. Toivoisin, että jokainen ajattelisi vähän omaa tonttia pidemmälle.

Next article