Skip to main content
Etusivu » Koulu » Aktiivisuus avaa ovet oppimiseen
Sponsoroitu

Kirsi Naukkarinen

johtava asiantuntija, Liikkuva koulu

Tutkimukset osoittavat, että aivojen aktivointi parantaa keskittymiskykyä ja oppimistuloksia. Sekä oppituntien että välituntien aikainen fyysinen aktiivisuus kumuloituu parempana oppimisena.

– Opettajien mukaan yksi suurimmista haasteista liikkumisen lisäämisessä on tilojen puute, mutta suomalaiset opettajat ovat kekseliäitä. Rappujen kaiteisiin ripustetaan pyykkinaruille tehtäviä, luokkia viedään ulos tekemään matematiikan tehtäviä ja yläkoulut hyödyntävät koulupyöriä oppituntien pitämiseen lähipuistoissa tai historiallisissa kohteissa, kertoo Liikkuvan koulun johtava asiantuntija Kirsi Naukkarinen.

On tärkeää tuoda parhaat liikkumiskäytännöt myös aineopettajien arkeen ja keskustella kouluyhteisössä liikkumisen hyödyistä. Lisääntynyt aktiivisuus parantaa oppilaiden vireystilaa, oppimista, työrauhaa ja yhteisöllisyyttä – jopa lyhyt energian purkaminen, kuten lupa tehdä kuperkeikka hiljaisella lukutunnilla, voi auttaa opiskelussa.

Yksinkertaiset muutokset, kuten seisomapöytien käyttö tai puolapuiden lisääminen luokkahuoneisiin, voivat tehdä ihmeitä oppilaiden vireystilalle. Kun luokassa vauhti kiihtyy, pieni breikki auttaa. Jos pitkän oppitunnin keskellä pidetään viiden minuutin minivälkkä, jossa tehdään liikkeitä omalla paikalla, oppilaat jaksavat taas keskittyä.

Oppilaiden osallisuus on liikkumisen avaintekijä

Liikkuvan koulun tavoitteena on kehittää perusopetuksen toimintakulttuuria aktiivisemmaksi. Lisää liikettä, vähemmän istumista, aivot aktiiviseksi!

– Oppilaiden osallistaminen on oleellista. Kun oppilaat pääsevät valitsemaan välituntivälineitä, suunnittelemaan koulupihaa tai ohjaamaan välituntitoimintaa, heidän motivaationsa lisääntyy huomattavasti. On harhaluulo, ettei oppilaita kiinnostaisi. Kun tekeminen on heidän näköistään, siitä tulee katu-uskottavampaa myös niille, joille liikkuminen ei ole luontaista, muistuttaa Naukkarinen.

Liikkuva koulu ei synny hetkessä. Se vaatii pitkäjänteistä toimintaa, asennemuutosta ja koulun johdon sitoutumista, mutta saavutukset puhuvat puolestaan: oppilaat ovat virkeämpiä, oppivat paremmin ja viihtyvät koulussa.

Lisää inspiraatiota ja käytännön vinkkejä!

Kohti aktiivisempia ja viihtyisämpiä koulupäiviä

Next article