Sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykönen sanoo, että kodin valaistus ja jopa kalusteiden paikat olisi hyvä suunnitella ennen rakentamisen tai perusteellisen remontin alkamista.
Silloin valon määrä, pistokkeiden vähyys tai niiden väärä sijainti eivät tule yllätyksenä, ja kodin tunnelmasta saa rakennettua tismalleen mielensä mukaisen.
Pyykösen mukaan kodin valaistuksen ja sisustuksen suunnittelu tulisi tehdä samanaikaisesti rakenne- ja sähkösuunnittelun kanssa.
– Valaistuksella on suuri vaikutus tilojen toiminnallisuuteen ja tunnelmaan. Jos esimerkiksi olohuoneen ainoa pistorasia on sohvan takana, kattovalaistuksen oheen haluttavan kohdevalaistuksen toteuttamisesta tulee hankalaa. Pyykönen sanoo, että kohdevalaistuksella voidaan korostaa esimerkiksi tärkeitä sisustuksellisia elementtejä tai rakentaa vaikkapa viihtyisä lukunurkkaus.
Pinterest laulamaan ja sakset käteen aina kun lehdissä tulee jotain itseä miellyttävää eteen.
– Kun valaistus on suunniteltu fiksusti, se palvelee sekä tilojen toiminnallisuutta, että tunnelmaa kaikkina vuodenaikoina. Esimerkiksi keittiössä on oltava riittävästi yleisvaloa ja sen lisäksi epäsuoraa kohdevaloa työskentelytasoille. Hyvä valaistus on monipuolisesti toteutettu, tyylikäs ja käyttäjiensä tarpeiden mukainen.
Hyggestä Lagomiin ja Wabi-Sabiin
Kodin sisustuksessa on Pyykösen mukaan pinnalla kodikkuus, mukavuus ja rentous. Tanskalaisten ikioma Hygge on saanut rinnalleen ruotsalaisen Lagomin, joka on kuin sisustuksellinen vastaisku Konmarille. Tavaroista luopumisen ja pelkistetyn kodin sijaan Lagomissa korostetaan mukavuutta ja kultaista keskitietä. Kaikkea sopivasti.
– Tavaroita saa olla ja kaikenlaista sisustukseen sopivaa voi olla esillä. Meitä on syyllistetty jo liian pitkään tavaroiden hamstraamisesta ja kehotettu konmarittamaan kaappimme tyhjiksi. Lagomissa matkamuistot, valokuvat, kirjat ja elämän varrella matkaan tarttuneet muistoesineet saavat olla näkyvillä. Niitä ei pidä olla liikaa, eikä liian vähän, vaan sopivasti.
Lagomin lisäksi sisustukseen on tulossa Wabi-Sabi, joka on syntynyt Japanissa tavasta korjata rikkoutuneet astiat kullalla.
– Wabi-Sabin perusajatus nykysisustuksessa on, että epätäydellinen on täydellistä. Rikkoutuneen kohdan korostaminen kullalla tekee esineestä kauniin, uniikin ja kiinnostavan, Pyykönen kertoo.
Lue myös: 6 huonekasvia, joita edes sinä et pysty tappamaan
Satsauksia laatuun
– Pidän siitä, että kaikenlainen kertakäyttökulttuuri alkaa olla ohi. Sisustuksessa suositaan kestäviä ja kierrätettäviä materiaaleja, ja satsataan laatuun. Nuorempikin sukupolvi arvostaa tunnettujen kotimaisten suunnittelijoiden kädenjälkeä ja ostaa heidän tuotteitaan melkeinpä lautanen ja tuoli kerrallaan, Pyykönen toteaa.
Hän korostaa, että sisustuksen muuttuvista trendeistä huolimatta kodin tulisi olla ensisijaisesti viihtyisä, rauhoittumisen ja rentoutumisen tyyssija, jonka sisustus ilmentää asukkaita ja heidän toiveitaan.
– Jos sisustusta lähtee suunnittelemaan yhdessä ammattilaisen kanssa, omat toiveet esimerkiksi värien ja materiaalien suhteen kannattaisi olla mahdollisimman pitkälti mietittynä. Pinterest laulamaan ja sakset käteen aina kun lehdissä tulee jotain itseä miellyttävää eteen. Kuvakartasta on hyvä lähteä liikkeelle, Pyykönen ohjeistaa.