Jos joulu meni laiskotellessa ja konvehtien syönnissä, voi energiataso olla pyhien jälkeen miinuksen puolella. Fitness-alan yrittäjä ja liikunnanohjaaja Eevi Teittisen ehdoton neuvo silloin on laittaa jääkaapin ovi kiinni ja lähteä liikkeelle.
– Otan ilolla vastaan jokaisen kuulemani uuden vuoden lupauksen terveellisen elämän ja liikuntaharrastuksen aloittamisesta, hän sanoo ja jakaa vinkkejä alkuun pääsemiseksi:
1. Päätä, että liikut jollakin tavalla kolme kertaa viikossa oman mielesi mukaan. Valitse mukavalta tuntuva ja itseäsi kiinnostava laji, tällöin kynnys aloittaa on matalimmillaan. Se, että kuntoillessa ei nouse aina hiki pintaan, ei tarkoita, etteikö se olisi tehokasta. Jos hikilenkki ei tunnu omalta lajilta, kokeile vaikka joogaa tai uintia – lajeja on riittämiin!
2. Liikunta, joka tuottaa hyvää mieltä ja onnistumisen tunteita vahvistaa hyvinvointiasi sekä lisää motivaatiotasi jatkaa lajin parissa. Sen sijaan suorituskeskeisyydestä kannattaa päästä eroon, ettei liikunnasta tule pakkopullaa. Kunnon nousu ja kiinteytyminen tulevat kyllä itsekseen liikunnan mukana, niitä ei kannata nähdä liikunnan päätavoitteena.
3. Tietynlainen kehityksen kaari omassa liikkumisessa on hyvä havaita. Kun huomaat oman kehittymisesi ja saavutat esimerkiksi juoksulenkin matkan pituudelle asetetut tavoitteet, on ilon tunne huikea. Ole kuitenkin realistinen omien tavoitteidesi suhteen.
4. Liikunnan ei tarvitse olla ”projekti” vaikkapa viiden kilon pudotukseen, vaan parhaat muutokset saadaan aikaan pitkäjänteisellä elintapojen muuttamisella. Välitavoitteet, kuten juosta putkeen kaksi kilometriä tai tehdä yksi leuanveto kuukauden treenaamisen jälkeen, ovat hyvä keino huomata oma kehittymisesi. Muista, että muutos lähtee pienistä asioista, ei pakottamalla
Lue myös: Hyvinvointi- ja voimavalmentaja Maikki Marjaniemi: ”Ole sopivasti armollinen”
5. Yhdessä tekeminen antaa kimmokkeen jaksaa aina pikkuisen enemmän silloin, kun itse mieluummin skippaisi koko treenikerran. Kaverin kanssa lenkillä ollessa tai ryhmäliikuntaan osallistumisessa on omanlainen tsemppi päällä.
6. Hyvin laadittu ohjelma ja teknisesti oikein tehdyt liikkeet ehkäisevät loukkaantumisia. Jos tekniikka on kadoksissa, personal trainerilta voi hakea opastusta ja pyytää henkilökohtaisesti sopiva ohjelma.
7. Liikunta on terveydelle tärkeää, siksi harrastuksen kokonaan lopettaminen ei kannata – silloinkaan, jos uuden vuoden lupaus alkaa tuntua tylsältä ja aikaa vievältä. Käännä ajatuksesi ja oivalla, että motivaation puutteessa on hyvä hetki kokeilla uusia lajeja. Hetkellistä buustia voi saada myös kivojen treenivaatteiden hankinnasta. Tärkeintä on kuitenkin, että varusteet ovat liikuntalajiin sopivat ja siten vahvistavat liikunnan tuomaa hyvää oloa.