Juhlien järjestäminen on aina ajankohtaista, oli kyseessä sitten syntymäpäivät, rapujuhlat tai vappukekkerit. Monen mieltä painaa kuitenkin ekologinen näkökulma. Miten voi järjestää juhlat ilman luontoa rasittavia kertakäyttöastioita ja -koristeita?
1. Kutsut
E-kirjat, sähköinen laskutus… Kaikki siirtyvät digiaikaan, joten siirry sinäkin! Kutsujen lähettäminen postissa vie aikaa ja rahaa, ja ennen kaikkea kuluttaa ympäristöä. Voit helposti lähettää kutsun sähköpostin kautta, tai luoda Facebook-tapahtuman ystävillesi.
2. Juhlakoristeet
Kunnon bileisiin kuuluu serpentiini, ilmapallot ja viirit, mutta niiden ei tarvitse olla kertakäyttöisiä. Jos ostat seinälle bannerin tekstillä, valitse se tarkasti. ”It’s party time” toimii useissa juhlissa, kun taas ”Happy birthday” toimii vain kerran vuodessa. Myös värikkäät viirit toimivat monissa juhlissa teemasta riippumatta, ja niitä voi yhdistellä eri tyylisten valojen kanssa.
Serpentiinin voi hyvin korvata kukkakoristeilla. Maljakollinen kukkia tuo ihanasti väriä ja tunnelmaa rasittamatta ilmastoa. Illallisjuhlissa kukkia voi myös asetella pöydälle kattauksen joukkoon esimekiksi aterimien viereen. Luonnonkukat toimivat hyvin, jos kauppaan asti ei halua kävellä.
Vinkki! Jos hankit isomman määrän kukkia, voit antaa juhlien jälkeen vieraille mahdollisuuden napata mukaan lempikukkansa!
3. Vältä kertakäyttöastioita
Kertakäyttöastioita voi välttää tekemällä pieniä sormiruokia, joita voi syödä ilman aterimia. Vaihtoehtoisesti voi myös ostaa maatuvia kertakäyttöastioita. Saatavilla on myös kierrätysmateriaaleista tehtyjä kertakäyttöastioita.
Pienempiin juhliin voit hankkia myös kirpputorilta ylimääräisiä pieniä lautasia, laseja ja aterimia. Erilaisilla astioilla saat hauskaa ilmettä juhliin. Astiat voit juhlien jälkeen säilöä uusia juhlia odottamaan tai käyttää arjessa.
4. Ruoka käyttöön myös juhlien jälkeen
Suomalaiset heittävät vuosittain 120-160 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin. Kotitalouksien ruokahävikki johtuu useimmiten suunnittelemattomuudesta, joten juhlien tarjoilun suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa.
Tarjoa vieraille mukaan juhlien päättyessä pala kakkua tai pieni pussillinen karkkia. Loput suolaiset voit ottaa lounaalle töihin ja herkut voi viedä yhteiseen tilaan työporukan herkkusuita varten.
5. Kierrätys kunniaan
Roskien lajittelu on usein helppoudesta kiinni. Rakenna roskille kierrätyspiste esimerkiksi keittiöön, missä vieraat voivat itse helposti kaataa biojätteet, paperit, tölkit ja energiajätteen omiin lokeroihin.
6. Lahjat ilmaston hyväksi
Kun kyseessä on syntymäpäiväjuhlat, lahjojen saannilta ei voi välttyä. Sähköisen kutsun mukana on helppo lähettää mukana netissä tehty lista eri hintaisista lahjatoiveista. Toivelista toimii jokaiselle iälle: lastenjuhlissa aikuisilta lähtee stressi, kun naapurin lapsen lelumakua ei tarvitse arvuutella ja vanhempien juhliin tulee vain niitä viinejä, jotka oikeasti päätyvät juotavaksi.
Todellinen ekoilija välttelee materiaalilahjoja, joten voit pyytää lahjoituksen hyväntekeväisyyteen. Ympäristöä ja eläimiä suojelevia säätiöitä löytyy Suomesta monia, muun muassa Suomen Luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.
Lue myös juhlien järjästäjän muistilista.