Skip to main content
Etusivu » Juhlat » Parhaat ideat juhannuksen viettoon
Juhannus

Parhaat ideat juhannuksen viettoon

juhannus-tekemista
juhannus-tekemista
Keskikesän ja yöttömän yön juhla, juhannus, on monelle kesän kohokohta. Kuvat: Getty Images ja Pexels

Kesä alkaa juhannuksesta, ja monelle juhannus onkin kesän kohokohta. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa nauttia juhannuksesta, vaan perinteiseen juhannuksen juhlintaan kuuluu niin koivunvihdat, mökkisauna, kaupungin hiljaisuus kuin juhannuskokkokin.

Poimi talteen parhaat ideat ja tee tästä juhannuksesta ikimuistoinen!

1. Nauti kesästä pihapelien ja mökkiolympialaisten merkeissä

Oma mökkitie, piha tai julkinen puisto muuttuu juhannuksena pihapelien areenaksi. Mitä jos järjestäisit tänä juhannuksena mökkiolympialaiset, joissa kilpaillaan kumivenesoudun, mölkyn ja petankin lomassa?

Jos perinteisiin merkkeihin on luottaminen, juhannus sää voi olla arvaamaton. Varaudu siis siihen, että mittelöä juhannuksen kuninkuudesta voidaan jatkaa myös sisätiloissa, esimerkiksi lautapelien muodossa.

2. Iloittele juhannustansseissa

Yöttömän yön juhlinnassa perinteiset lavatanssit pitävät pintojaan. Jos et ole koskaan käynyt lavatansseissa, kannattaa tänä kesänä ottaa perinteiset juhannustanssit asialistalle.

Juhannustansseissa laitetaan jalalla koreasti, niin iskelmän ja klassikoiden, kuin myös Suomipopin ja reivimusiikin voimin. Juhannustansseja järjestetään niin mökkipitäjissä, kuin kaupungeissa. Heitä siis kukkaseppele päähäsi ja suuntaa lähimmälle tanssilavalle!

3. Herkuttele juhannuspöydässä

Parhaat juhannusjuhlat syntyvät herkullisista tarjottavista, ja tietysti hyvästä tunnelmasta ja seurasta. Koska juhannusta juhlitaan usein mökillä, menu saa olla yksinkertainen. Juhannuksena ei turhia stressailla, vaan herkutellaan grilliruoalla ja tuoreilla kesän kasviksilla ja marjoilla.

Juhannus on ensimmäisten kotimaisten mansikoiden ja herkullisten varhaisperunoiden juhla. Kokoa juhannusmenu esimerkiksi näiden ympärille, ja kata juhannuksen ruokapöytään mansikka-vuohenjuustosalaattia, varhaisperunoita voin ja tillin kanssa, herkullisia kasvisvartaita ja itse kalastettua kalaa.

Herkulliset grillivartaat maistuvat varmasti. Pujota vartaisiin raikasta ananasta, paprikaa, sipulia tai kesäkurpitsaa – vain mielikuvitus on rajana herkullisten grilliruokien kanssa. Kuvat: Pexels

4. Koristele juhannussalko

Juhannussalko kuuluu erityisesti ruotsinkielisten alueiden juhannusperinteisiin, mutta miksei tätä perinnettä voisi ottaa osaksi juhannusjuhlia muuallakin Suomessa.

Koristele juhannussalko kukkasin, seppelein, värikkäin viirein ja lehväköynnöksin. Salon koristeluun löytyy omia perinteitään ja joissain kylissä salot koristellaan värikkäin juhannuskruunuin, kun taas muualla ainut oikea tapa on käyttää vihreitä lehväkoristeita kuten koivunoksia tai lehtiköynnöksiä.

Lue myös: Juhlien järjestäjän muistilista – 5 viime hetken vinkkiä juhlien järjestäjälle

5. Tee juhannustaikoja

Juhannusyöhön liittyy taianomaisuutta ja mysteriaa, ja juhannusyö onkin otollinen aika loihtia juhannustaikoja.

Juhannustaikoja löytyy jokaiselle, olit sitten sinkku, odottelisit kosintaa puolisoltasi tai kaipaisit vain hauskaa ohjelmanumeroa juhannusaatolle. Juhannustaikoja ei kannata ottaa liian vakavasti, vaan niihin on hyvä suhtautua leikkimielisesti ja yhtenä hauskana ohjelmanumerona.

Kokeile siis tänä juhannusyönä poimia seitsemän erilaista kukkaa, seitsemältä eri niityltä, sitoa kukkaseppele yhdeksällä heinällä ja nukkua kukat tyynyn alla. Kieri alasti kasteisella niityllä tai kurkkaa nakuna järveen juhannussaunan jälkeen ja saatat nähdä vilauksen tulevasta puolisostasi.

Vaikka et etsisikään juhannusheilaa, juhannustaioista löytyy jotain sinullekin. Heitä hyppysellinen suolaa olan yli säästyäksesi huonolta onnelta, ja keskity viettämään juhannusta ilman turhia paineita ja läpsimään hyttysiä juhannusseurueen muiden jäsenten juostessa pelloilla.

Next article