Taidolla tehty juomatarjoilu täydentää tilaisuuden kuin tilaisuuden. Oikeanlaisen viinin valinta erilaisiin tilaisuuksiin ja viinin yhdistäminen ruokaan ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista. Viinin valinta voi vaikuttaa koko ruokailun makuelämykseen. Vanha sanonta ”valkoviiniä kanan ja kalan kanssa ja punaviiniä lihan kanssa” pätee edelleen, mutta periaatetta ei tarvitse orjallisesti noudattaa. Esimerkiksi savustetun kalan makua voi hyvin täydentää kevyellä savuisuuden makua korostavalla paahteisella eteläafrikkalaisella punaviinillä.
– Savun maku on tässä tapauksessa se yhdistävä silta, joka luo mielenkiintoisen, yllättävänkin makuelämyksen tarjoiluun. Aina ei tarvitse mennä niin, että kalalle valkoista ja lihalle punaista, mutta monesti on vain paljon helpompaa löytää toimiva makuyhdistelmä tätä periaatetta noudattamalla, toteaa Altian viiniasiantuntija Mikael Karttunen.
■ Kysymys: Mitä asioita kannattaa huomioida valitessa viiniä?
■ Vastaus: Mieti aluksi, mihin tarkoitukseen viiniä valitaan. Tuleeko se seurustelujuomaksi vai nautitaanko viini alku- tai tervetuliaisjuomana vai ruoan täydentäjänä. Jokaiselle käyttötarkoitukselle on omanlaiset valintakriteerit. Esimerkiksi buffetpöydän antimien seuraksi on hyvä valita puna- ja valkoviinipari, joka täydentää noutopöydän monipuolista makumaailmaa.
Tyyliä, tyyliä
Viiniä voidaan valita myös tyylillisistä seikoista käsin. Erikoistilaisuudet, kuten hääillalliset, kaipaavat erityisen ruoka- ja viinivalikoiman, jossa yksi viini valitaan pääruokien seuraksi, toinen alkuruoalle ja kolmas makeahko viini jälkiruoalle. Rennompaan tilaisuuteen käy pöytään asetettu puna- ja valkoviinipari, josta vieraat voivat valita mieleisensä.
– Jos viiniä haetaan tarjoiltavaksi ruoan kanssa juhlavaan tilaisuuteen, yksi tapa on valita niin sanottu viinipari eli valitaan saman viinibrändin sekä puna- että valkoviini täydentämään toisiaan ja lisäämään tarjoilun tyylikyyttä.
Karttusen mukaan juuri nyt eurooppalaiset viinit, erityisesti ranskalaiset, espanjalaiset ja italialaiset viinit, ovat kasvattamassa suosiotaan pitkän ”uuden maailman” viinibuumin jälkeen. Eurooppalaisia viinejä myös maahantuodaan Suomeen aiempaa ahkerammin vastaamaan kysynnän kasvuun.
– Nyt on nähtävissä jonkinlaista paluuta eurooppalaisiin viineihin. Pitkään oltiin uudessa maailmassa, kuten Australiassa, Chilessä, Argentiinassa ja Etelä-Afrikassa, mutta pikkuhiljaa eurooppalaiset viinintuottajat ovat alkaneet hyödyntää moderneja viininvalmistusmenetelmiä ja sen mukaan ovat saaneet viiniensä hinta-laatusuhteet kohdilleen. Tämä puolestaan näkyy kysynnän kasvuna.
Erityisesti espanjalaiset punaviinit käyvät hyvin kaupaksi. Esimerkiksi Jumillan ja Prioratin modernin viinintuotannon alueet ovat kasvattaneet suosioitaan perinteisten ja ”konservatiivisten” alueiden, kuten Riojan, kustannuksella.
– Eurooppalaiset viinit ovat monta kertaa jollakin tavalla uuden maailman viinejä jännittävämpiä ja monimuotoisempia. Niistä löytyy helpommin sellaista makujen monimuotoisuutta, joka sopii sekä kala- että liharuokien kanssa.
Karttunen muistuttaa, ettei hinta välttämättä korreloi viinin laadun kanssa.
– Suomeen maahantuotavat noin 10 euron hintaiset viinit ovat erittäin hyvälaatuisia. Esimerkiksi noin 13 euron hintaisten viinien osastolta löytyy niin monia hyviä viinejä, ettei välttämättä pidä lähteä etsimään kalliimpaa tarjoiltavaa, vaikka halutaankin panostaa täysillä juhlatilaisuuden tarjoiluun!