Hyvä sisäilma on olennaista hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta niin kotona, töissä kuin kouluissakin. Sisäilmaan kiinnitetään yleensä huomiota vasta silloin, kun siinä on ongelmia.
Hyvä sisäilma on sopivan lämpöistä, vedotonta, hajutonta eikä aiheuta terveyshaittaa – se on siis huomaamatonta, sisäilma-asiantuntija Mervi Ahola Sisäilmayhdistys ry:stä toteaa.
– Moni ajattelee rakennusten sisäilmaongelmista puhuttaessa kosteus- ja mikrobivaurioita (home), mutta sisäilman laatuun vaikuttavat monet muutkin seikat kuten puutteellinen ilmanvaihto, pölyisyys, lika, lämpötila (liian kylmä/kuuma, veto), melu, rakennusmateriaalipäästöt (VOC), mineraalivillakuidut (akustiikkalevyt, äänenvaimentimet) sekä myös muualta kulkeutuvat allergeenit, Ahola luettelee.
− Yksi oireilee lyhyen altistumisen jälkeen, toinen saa lieviä oireita pidemmän oleskelun jälkeen, kolmas ei oireile lainkaan. Oireilu vaihtelee yleisoireista pitkittyneisiin tulehduksiin ja pitkäaikaissairauksiin. Tyypillistä on, että oireet alkavat, kun tullaan rakennukseen ja helpottavat, kun lähdetään pois.
Sisäilmaongelmat ovat lisääntynyt paljon ja yksi suurimmista syistä on kiinteistöjen korkea ikä. Valtaosa on rakennettu 1950−70-luvuilla silloisen tiedon mukaan, ja ylläpidossa sekä korjauksissa on säästetty.
Painovoimaisesta koneelliseen ilmanvaihtoon
Ilmanvaihdolla poistetaan rakennuksen sisäisiä epäpuhtauksia, joita aiheuttavat ihmiset (CO₂), kosteus, pöly ja ruoan käry, materiaaliset päästöt ja eläimet. Riittämätön ilmavaihto aiheuttaa oireita kuten päänsärkyä ja väsymystä. Lisäksi liian alipaineisella ilmanvaihdolla imetään epäpuhtauksia rakenteista.
– Monet kerrostalotkin ovat peruskorjausiässä. Putki- ja sähköremonttien yhteydessä on syytä miettiä myös ilmanvaihtoa. Vanhoissa kerrostaloissa on yleensä painvoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto.
Suuri muutos on ollut siirtyminen huoneistokohtaisesti säädettävään koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon. Sillä tavoin huoneistoon tuotava ilma voidaan suodattaa ja esilämmittää. Poistoilmasta järjestelmällä saadaan lämpö talteen.
Rakentamisen laatu on herättänyt keskustelua viime aikoina. Vaikka aikataulut ovat kireitä, laatuketjun pitäisi kestää: pienistä virheistä voi tulla isoja ongelmia myöhemmin.
– Asunnon myynnissä luodaan mielikuvia, jotka liittyvät muun muassa sijaintiin tai keittiön ilmeeseen. Kuitenkin talon rakenteet ja talotekniikka ovat kuluttajan kannalta erityisen tärkeitä, ja toivoisin ihmisten kiinnittävän huomiota niihinkin. Rakenteita on kallista ja hankalaa lähteä korjaamaan verrattuna vaikkapa keittiöremonttiin.