Höyrytettyä lohta, kyssäkaalia, aurinkokuivattuja tomaatteja ja basilikaa, huippukokki Arto Rastaan tapaan.
Ainekset:
4 palaa lohta (á 100 gr)
200 gr kyssäkaalia, kuorittu
100 gr aurinkokuivattuja tomaatteja
basilika
suola
valkopippuri
maustettu voi, pekoni-yrttimaustettu
Ohje:
1. Suojaa työtaso leivinpaperilla ja mausta lohi sen päällä suolalla ja pippurilla. Kuori ja raasta kyssäkaali.
2. Jaa kyssäkaaliraaste, aurinkokuivatut tomaatin palat, basilikanlehdet ja mausteet neljälle ruoanlaittoon soveltuvalle leivinpaperiarkille. Lisää jokaisen arkin keskelle lohipala.
3. Nosta leivinpaperin reunat ylös, purista suu kiinni ja sido ruoanlaittoon soveltuvalla narulla nyytiksi. Laita ison kattilan pohjalle pari senttiä vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Nosta nyytit kiehuvaan veteen ja höyrytä kypsäksi noin kahdeksan minuuttia.
4. Pyyhkäise paperilla nyyttien pohjat kuivaksi ennen lautaselle asettelua. Anna jokaisen ruokailijan avata oma annoksensa, jotta aromit tulvahtavat esiin juuri parhaimmillaan.
Oikeilla apuvälineillä helposti herkullista
Arto Rastas on hyvien raaka-aineiden puolestapuhuja ja hänen mukaansa ne muodostavatkin ruoanlaiton perustan.
– Ruoanlaitosta on tullut harrastus ja moni näkee todella vaivaa sen eteen. Uusien raaka-aineiden lisäksi kannattaa kokeilla myös uusia valmistustapoja, Rastas sanoo.
Raaka-aineiden lisäksi kokkausvälineillä on merkitystä. Apu saattaa löytyä yllättävän läheltä ja tutusta tuotteesta. Esimerkiksi laadukkaassa leivinpaperissa voi aromikypsentää höyryttämällä raaka-aineet; ainekset jaetaan leivinpaperiarkeille, suljetaan nyyteiksi ja höyrytetään kattilassa tilkassa kiehuvaa vettä. Erillistä höyrytintä ei tarvita. Lopputuloksesta tulee herkullinen, sillä höyryttäminen säilyttää ruoan aromit, vitamiinit ja mehevyyden.
Paperinyytissä myös allergiat ja ruokavaliot on helppo huomioida, eikä tiskiä synny pienessäkään keittiössä.