Suomessa kala on suosittu arkiruoka, eikä syyttä. Kalasta saa monia ravintoaineita, joita elimistö ei pysty itse tuottamaan, kuten useita vitamiineja ja kivennäisaineita. Kala on erityisen hyvä D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen lähde.
Paljon on puhuttu kalojen kantamista haitallisista ympäristömyrkyistä, mutta niiden pelossa kalaa ei kannata jättää syömättä. Kalan hyödyt ovat huomattavasti suuremmat kuin haitat.
Suositus olisi syödä kalaa kaksi kertaa viikossa, ja vaihdellen eri kalalajeja. Jos kala ei vielä kuulu vakituisesti ruokavalioosi, nappaa tästä helppo savulohipasta resepti ruokalistalle.

Savulohipasta
Tämä herkkullinen pasta valmistuu alle puolessa tunnissa.
Ainesosat:
- 450 g spagettia
- Puolikas punasipuli, kuutioituna
- 2 valkosipulinkynttä pienennettynä
- 1/2 dl valkoviiniä
- 1 1/2 dl kermaa
- Puolikas sitruuna
- Suolaa
- Mustapippuria
- 200 g savulohta
- 1/2 dl kapriksia
- 2 ruokalusikallista tilliä
Resepti:
1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Kun pasta on valmista, nappaa talteen 1 dl pastavettä, valuta loput vedet pois.
2. Lämmitä pannu keskilämmölle ja lisää öljy. Lisää kuutioidut sipulit ja paista kunnes ne ovat pehmeitä, noin 5 minuuttia. Lisää valkosipuli, paista minuutin ja lisää sitten viini. Paista kunnes viini on melkein kokonaan haihtunut, noin 5 minuuttia. Lisää kerma ja purista puolikkaan sitruunan mehut mukaan. Paista kunnes kastike paksuuntuu, noin 5 minuuttia. Lisää suolaa ja pippuria. Lisää savulohi, kaprikset ja tilli ja paista noin 2 minuuttia kunnes lohi on lämmennyt.
3. Yhdistä pasta ja kastike. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää aikaisemmin säästämäsi pastavesi. Lisää hyppysellinen tilliä ja tarjoile.
Lähteet: THL, resepti: delish.com