Didrichsenin museo on kansainvälisesti tunnettu taidekoti, jonne monet suuntaavat kesäpäivinä yhä uudelleen. Siellä pääsee nyt katsomaan taidekokoelman helmiä, jotka ovat vain harvoin näytillä.
– Meiltä on pyydetty yhä uudelleen, että toisimme rakastetut teokset taas esille ja halusimme toteuttaa tämän toiveen. Kokoelmanäyttely on tänä kesänä poikkeuksellisen laaja, ja mukana on myös teosten hankintatarinoita ja henkilöhistoriaa, museonjohtaja Maria Didrichsen hymyilee.
Uniikki ja kerroksellinen DIDRICHSEN – Koti, taide, tarina -näyttely vie mukanaan Gunnar ja Marie-Louise Didrichsenin taidemuseon ja -kokoelman syntyaikoihin.
Paljon matkustellut pariskunta kiinnostui kansainvälisestä taiteesta tutustuessaan galleristeihin eri maissa, mutta Didrichseneille esimerkiksi Picasson ja Kandinskyn maalaukset eivät olleet investointeja vaan ihastuksia.
– Valintakriteerinä oli aina se, että kumpikin piti teoksesta esteettisesti. Varmasti siksi kokoelma sykähdyttää myös niin monia muita, Didrichsen pohtii.
Arkkitehtuuri ja kulttuurihistoria tuovat näyttelyyn kerroksellisuutta
Museo on arkkitehti Viljo Revellin suunnittelema ja alun perin huvilan oli tarkoitus olla vain Didrichsenien koti. Mutta illalliset vuonna 1962 johtivat yllätykseen.
– Päivällisillä oli Revellin lisäksi taiteilija Ragni Cawén, joka sanoi upean taidekokoelman tarvitsevan arvoisensa tilan. Viikon päästä Revell tuli täysin odottamatta ovelle ja hänellä oli mukanaan uuden galleriasiiven luonnokset, Didrichsen kertoo.
Didrichsenit ottivat Revellin hämmentyneinä vastaan, mutta innostuivat suunnitelmasta ja perustivat säätiön. Tästä alkoi pariskunnan keräilykuume: he ostivat jopa 50 teosta vuodessa ja vähitellen syntyi se kokonaisuus, jonka nyt voi nähdä taidemuseossa.
Kansainvälisten modernistien ja muinaisten kulttuurien veistosten ohella näyttelyssä on runsaasti suomalaisten mestareiden tuotantoa. Helene Schjerfbeckin ja Akseli Gallen-Kallelan maalausten rinnalla voi tutustua muun muassa Reidar Särestöniemen, Juhani Linnovaaran ja Eila Hiltusen teoksiin.
– Kävijät ovat kertoneet yllättyneensä, miten monta vahvaa ja erilaista tasoa näyttelyssä on. Ja sehän on meille ihan parasta palautetta! Didrichsen hymyilee.