Pia Martikainen
eläinlääkäri
Koirilla ja kissoilla esiintyy monenlaisia silmäoireita, joiden taustalla on useimmiten harmiton syy. Lemmikki kannattaa kuitenkin herkästi käydä tarkistuttamassa ammattilaisen luona.
Koirilla ja kissoilla tyypillisin omistajan havaitsema silmäoire on silmistä valuva kirkas kyynelvuoto tai lievä rähmiminen ja silmien punoitus. Eläinlääkäri Pia Martikainen kertoo, että useimmiten syynä on harmiton ympäristöperäinen ärsytys, kuten tuulinen keli, hiekka tai roska silmässä.
– Silmäoireisiin on aina kuitenkin syytä suhtautua vakavasti, sillä oireilun taustalla voi olla myös tapaturma, lääkehoitoa vaativa silmätulehdus tai vakavampi silmän sisäinen sairaus.
Tilanteissa, joissa silmiin liittyvä oireilu on voimakasta ja äkillistä, on syytä hakeutua eläinlääkäriin jo saman päivän aikana. Martikainen kehottaa samaan myös silloin, kun oireilu on selvästi toispuoleista.
– Silmän pinnan tapaturmaiset haavaumat ovat lemmikeillä verrattain tavallinen toispuoleisen silmäoireilun aiheuttaja. Silmän kirkas vuoto, valonarkuus ja siristely ovat merkkejä kivusta.
Silmäoireiden nyrkkisääntö on, että kannattaa hakeutua herkästi tarkistuttamaan tilanne ammattilaisen hoitoon.
Allerginen silmäoireilu lisääntyy jatkuvasti
Herkästi silmäoireita saavilla eläimillä ongelmia kannattaa pyrkiä ennaltaehkäisemään. Tehokkaiden silmien puhdistukseen ja kostutukseen suunnattujen tuotteiden säännöllinen käyttö on suositeltavaa.
– Taajamissa asuvia lemmikkejä voi vaivata katupöly ja halleissa sekä kentillä treenaavia aktiivikoiria hiekka-, kumi- ja muovipöly. Myös luonnonvesissä tai uimaloissa uiminen voi altistaa silmät ärtymiselle, Martikainen muistuttaa.
Allerginen silmäoireilu on entistä yleisempää lemmikkien asuessa enenevässä määrin urbaaneissa olosuhteissa. Martikaisen mukaan myös tavallinen huonepöly voi aiheuttaa silmäoireita herkälle yksilölle.
– Muutkin yliherkkyydet voivat aiheuttaa silmäoireita. Oireet saattavat aiheuttajasta riippuen esiintyä joko kausittain tai ikävämmässä tapauksessa jatkuvasti.
Koiran ja kissan kuivasilmäisyyden syynä voi olla perinnöllinen alttius, kyynelrauhasen tai silmäluomen hermotuksen häiriö, jokin yleissairaus tai erityisesti kissoilla virusinfektiot.
– Kuivasilmäisyys vaatii aina lääkehoitoa ja tukihoitona keinokyynelvalmisteiden käyttöä. Hankalissa tapauksissa voidaan harkita myös kirurgista hoitoa, Martikainen sanoo.
Mitä aiemmin lääkehoito aloitetaan, sitä todennäköisemmin palautumattomilta vaurioilta vältytään. Hoitamattomana taudin edetessä silmän pinta arpeutuu ja sameutuu – tila on eläimelle hyvin kivulias ja voi johtaa näkökyvyn menettämiseen tai jopa silmän puhkeamiseen.