Ongelmat lemmikin suussa käyvät eläimenomistajan kukkarolle. Useimmiten kalliit hoidot olisivat olleet ennaltaehkäistävissä riittävän aikaisella puuttumisella tilanteen kulkuun, jolloin esimerkiksi hampaiden poistolta olisi voitu välttyä.
Tavallisimmat ongelmat liittyen lemmikkien suun terveyteen ovat hammaskiven kertyminen ja ientulehdus.
Ientulehdus on yksi tavallisimpia koirien ja kissojen lääkärikäyntiä vaativa sairaus. Suun ongelmia on selkeästi enemmän pienikokoisilla kuin suurilla koirilla. Valtaosa yli kolmevuotiaista koirista kärsii jossain vaiheessa elämäänsä tulehduksesta hampaita ympäröivissä kudoksissa.
Hampaiden pinnalle kertyvä bakteerimassa muodostuu ajan kuluessa ensin plakiksi ja sitten hammaskiveksi, jonka alla ientulehdus alkaa muhimaan. Ientulehduksen tyypillinen oire on paha haju suusta.
Ientulehdus voidaan hoitaa, mutta hoitamattomana tilanne voi edetä hampaan kiinnityskudoksen tulehdukseksi eli parodontiitiksi. Tällöin tila on palautumaton ja johtaa hampaiden menettämiseen.
Mikä on lemmikin hampaiden hoidossa tärkeää?
Suun puhtaanapidon merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Säännöllinen hampaiden harjaus pehmeällä harjalla ja lemmikeille tarkoitetulla tahnalla tai geelillä on ehdottomasti tehokkain tapa huolehtia koiran ja kissan hammas- ja ienterveydestä. Hampaiden harjaus kannattaakin ottaa päivittäiseksi rutiiniksi heti pennusta alkaen.
Myös pehmeä ravinto altistaa ongelmille. Koirien ja kissojen hampaille tulisi tarjota sitä tekemistä, mihin hammaskalusto on alun perin suunniteltu: hampaita puhdistavaa, sitkeää pureskeltavaa. Liian kovia pureskeltavia tulee kuitenkin välttää, sillä ne voivat vahingoittaa hampaan kiillettä. Markkinoilla on monia hyviä suun terveyteen suunnattuja kaupallisia tuotteita, jotka säännöllisesti käytettynä edistävät suun terveyttä.
Hampaiden terveydestä huolehditaan aina eläinlääkärin vastaanotolla
Vastuullinen omistaja käyttää lemmikkinsä suun terveyden hoitoon ja arviointiin ainoastaan eläinlääkäripalveluja. Etenkin pienillä riskiroduilla suu on suositeltavaa tarkistuttaa ja hampaat puhdistaa kertyneestä hammaskivestä noin vuoden välein. Näin piilevät ongelmat saadaan kiinni heti varhaisessa vaiheessa ja suuremmilta remonteilta kenties vältytään.
Lue myös: Muista harjata lemmikkisi hampaat päivittäin
Suun terveydentilan tarkastus ja hammaskiven poisto tehdään aina eläinlääkärissä, sillä toimenpide vaatii eläimen nukuttamisen toimenpiteen ajaksi.
Artikkelin kirjoittaja Pia Martikainen on asiantuntijaeläinlääkäri, ELL ja DVM.