Hanna Nohynek
ylilääkäri, LT, kansainvälisen terveydenhuollon erityispätevyys, THL
Maltti on valttia – oli sitten kesälomakausi tai ei. Harkintaa kannattaa käyttää niin matkan huolellisessa suunnittelussa kuin lomakohteessa käyttäytymisessä.
Kesälomakausi on edessä ja tulevaa lomamatkaa odotetaan jo innolla monessa kodissa. Mutta mitä pitää ottaa huomioon, jotta lomasta tulisi mahdollisimman onnistunut? Entä mitä kannattaa pakata mukaan mökkilomalle tai etelän aurinkorannalle?
Suuntautuupa kesälomareissusi sitten Saimaan saareen tai kreikkalaiseen kalastajakylään, suosittelisin varmistamaan, että matkavakuutuksesi on kunnossa. Esimerkiksi Thaimaan tsunamionnettomuuden yhteydessä paljastui, että yli kolmasosalla suomalaisista matkailijoista ei ollut voimassaolevaa matkavakuutusta.
Auringossa viihtyvän lomailijan kannattaa suojautua polttavilta säteiltä vaatetuksen ja aurinkovoiteiden avulla. Myös riittävästä nesteytyksestä ja suolojen saannista on syytä huolehtia.
Mikäli reissaat kauemmas kotimaan kesästä kannattaa tarkistaa oma rokotussuojasi. Yleisimpiä rokotteilla ehkäistävistä matkailijoiden tartuntataudeista on hepatiitti A, joka leviää tyypillisimmin ulosteiden saastuttaman veden tai ruoan välityksellä. Tartunnan voit saada myös saastuneen uima-altaan vedestä. Myös kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien jäykkäkouristuksen, kurkkumädän, polion ja tuhkarokon rokotesuoja kannattaa varmistaa ennen matkaa. Tehosteannoksia on mahdollista saada ilmaiseksi omalta terveysasemalta, mikäli epäilet suojasi riittävyyttä. Muu rokotesuoja suunnitellaan yksilöllisen riskiarvion perusteella ja päivitetään tarvittaessa matkakohteen mukaan.
Mitä matkalle kannattaa ottaa mukaan?
Matkalle kannattaa pakata mukaan omat henkilökohtaiset lääkkeet alkuperäispakkauksineen ja resepteineen. Lentokoneessa lääkkeiden paras paikka on käsimatkatavaroissa, jotta ne pysyvät varmimmin mukana matkassa, vaikka matkalaukku katoaisikin.
Joissakin lomakohteissa saattaa olla vaikeaa löytää nopeasti apua pieniin, mutta häiritseviin vaivoihin. Mutkattominta lomasta nauttimisen kannalta onkin varautua pienempiin terveysongelmiin jo omassa lähiapteekissaan ja hankkia helpotusta muun muassa pieniin haavoihin ja hiertymiin sekä ihottumiin ja auringonpolttamiin. Myös särkyyn ja kipuun sekä äkillisiin vatsa- ja flunssaoireisiin kannattaa varustautua ennalta. Euroopan unionin alueella apteekista ostettujen lääkkeiden luotettavuus on huippuluokkaa, mutta heti Euroopan ulkopuolella lääkeväärennösten riski kasvaa.
Lue myös: Arman Alizad: Matkalla pitää osata olla avoin ja sopeutua muutokseen
Suomen suvessa lomailijaa kiusaavat erityisesti hyönteiset, punkit ja käärmeet. Joten mikäli viihdyt luonnon helmassa olisikin syytä pakata mukaan punkkipihdit, kyypakkaus ja hyttyskarkote – sekä allergialääkkeet, mikäli olet taipuvainen hyönteisten aiheuttamiin yliherkkyysoireisiin.
Ongelmia voit ehkäistä tehokkaasti myös matkakohteessa omalla käyttäytymiselläsi. Esimerkiksi vieraisiin bakteerikantoihin totutellessa ikävältä turistiripulilta välttyy parhaiten huolehtimalla käsihygieniasta, juomalla pullotettua tai keitettyä vettä sekä syömällä kunnolla kypsennettyjä ruokia.
Pitkän odotuksen jälkeen aurinko hellii lämmöllään ja voi saada hetkellisesti unohtamaan myös siihen liittyvät riskit. Auringossa viihtyvän lomailijan kannattaakin suojautua polttavilta säteiltä vaatetuksen ja aurinkovoiteiden avulla. Kuumana kesäpäivänä on syytä huolehtia myös riittävästä nesteytyksestä ja suolojen saannista. Erityisesti pienet lapset ja ikäihmiset ovat alttiita kuivumiselle. Kaiken kaikkiaan liiallista auringossa oloa ja palamista on meidän kaikkien viisainta välttää.