Kansallinen rokoteohjelma suojaa kotimaassa esiintyviltä tartuntataudeilta, mutta ulkomaille matkatessa voi olla tarvetta lisäsuojalle. Tunne matkakohteesi ja sen riskit, valmistaudu ennakkoon ja vältä turhat tartunnat.
Sairastuminen tekee olosta kurjan upeimmassakin paratiisikohteessa, joten odotettuun kesälomamatkaan kannattaa valmistautua huolella. Tarvittavat rokotukset, oma matka-apteekki ja helpot käytännön ohjeet auttavat välttämään loma-ajan tartuntataudit.
Matkailijan terveyteen erikoistunut korva- nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad korostaa riittävän varhaisen valmistautumisen merkitystä ennen ulkomaanmatkalle lähtöä.
Valmistautuminen lähtee oman lomakohteen ja sen terveysriskien kartoittamisesta.
– Usein rokotesuojaan herätään liian myöhäisessä vaiheessa, jos ollenkaan, Lindblad sanoo.
A-hepatiittia vastaan tulisi suojautua kuukausi ennen reissua, B-hepatiittia vastaan rokotesuojan saaminen kestää jopa puolivuotta.
– Tarvittaessa voimme antaa rokotesuojan B-hepatiittia vastaan myös kolmessa viikossa, mutta silloin tarvitaan yksi ylimäärinen rokote. Liian myöhään otettu rokotesuoja on aina myös ehdottomasti parempi kuin ei suojaa lainkaan, Lindblad toteaa.
Rokotesuoja on olennainen, muttei ainoa osa matkailijan terveyttä, vaikka keskustelu usein pyöriikin pääosin rokotusten ympärillä.
– Suurimmat riskit matkailijan terveydelle ovat alkoholi, suojaamaton seksi, riittämätön hygienia ja holtiton liikennekäyttäytyminen. Lisäksi hämmästyttävän moni jättää matkavakuutuksen ottamatta, mitä en suosittele missään tilanteessa, Niklas Lindblad painottaa.
Tarkkana malarian kanssa
Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa esiintyvän malarian estolääkityksessä on Lindbergin mukaan petrattavaa.
– Malarian estolääkitys jää usein vajaaksi. Aina tulisi selvittää, esiintyykö tautia omassa matkakohteessa. Estolääke malariaan otetaan lääkkeestä riippuen joko viikkoa tai päivää ennen matkaa, joten viime hetkilläkin ehtii vielä suojautua, Lindblad kertoo.
Malaria-alueella matkustettaessa kuumeilu matkan aikana tai sen jälkeen on syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.
– Tauti voi aktivoitua myös vasta pari viikkoa kotiinpaluusta, joten kuumeilua reissun jälkeen on syytä pitää silmällä, Lindblad neuvoo.
Taistelu ripulia vastaan
Matkailijan yleisimmän kiusan, turistiripulin, ennaltaehkäisyssä ja hoidossa pätevät vanhat konstit.
– Juo vain pullotettua vettä, suosittelisin myös välttämään vesipulloja, joissa on kruunukorkki, sillä ainakin Afrikassa on törmätty väärennettyihin pullovesiin. Lisäksi kannustan syömään mahdollisimman kypsennettyä ja tuoretta ruokaa. Välttäisin pitkään seisonutta buffet-ateriaa ja Aasian katukeittiöitä. Käsidesin käyttö ruokailujen yhteydessä on helppo ja toimiva tapa estää sairastuminen, Lindblad ohjeistaa.
Probiootit toimivat tutkitusti, ja niitä kannattaa käyttää ainakin kohteessa ollessa.
– Ne tasapainottavat vatsan hyviä pöpöjä ja estävät turistiripulia, Lindblad tietää.
Jos ripuli iskee, on tärkeintä huolehtia nestetasapaino kuntoon.
– Monista paikoista saa sokerisuolaliuosta, joka on hyvää ripulijuomaa. Myös urheilujuomissa on sopivassa suhteessa sokeria ja suolaa ja ne imeytyvät hyvin, lääkäri vinkkaa.