Vastuullinen mökkielämä tarkoittaa ympäristöystävällisiä ratkaisuja, kuten kierrätystä ja paikallisten ekosysteemien suojelua.
Pientalo- ja mökkiasukkaiden kiinnostus kestävään kehitykseen on kasvanut viime vuosina huomattavasti. Tämä näkyy erityisesti energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisten ratkaisuiden suosimisena. Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander kuvailee esimerkiksi monen siirtyneen oma-aloitteisesti fossiilittomaan lämmitysenergiaan.
– Myös uudet pientalot on rakennettu hyvin energiatehokkaiksi. Samalla kehittyy kotien älytekniikka, ja muun muassa kohtuuhintainen energiankäytön ohjaaminen mahdollistuu lähivuosina yhä useammalle.
Mökkeilyn hiilijalanjäljen suurimmaksi tekijäksi ehkä hieman yllättäen muodostuvat mökkimatkat, jotka usein kuljetaan henkilöautolla.
– Tähän voi helpoiten vaikuttaa esimerkiksi käymällä mökillä harvemmin mutta oleskelemalla pidempään käyntikerralla. Joidenkin on mahdollista siirtyä käyttämään myös julkista liikennettä tai ratkaista asia kimppakyydein, Silander sanoo.
Kestävä kehitys alkaa omasta pihasta ja mökkimaisemasta
Ihmiset haluavat olla lähellä luontoa, ja siksi pientalo- ja vapaa-ajan asuminen ovat niin haluttuja asumismuotoja. Silanderin mukaan oma piha onkin jokaisen lähin luonto.
– Vastuullisuus lisääntyy, ja motivoidumme oman pihan luonnonmukaiseen hoitoon. Tämä kannustaa myös paikallisen ekosysteemin suojelemiseen.
Yksi tapa edistää kestävämpää kulutusta on kierrättäminen ja jätteen vähentäminen.
– Huolehditaan sekä omakotitaloissa että mökeillä lajittelusta, kompostoinnista sekä ympäristöystävällisten tuotteiden käytöstä, Silander luettelee.
Silander suosittelee säännöllisesti käymään läpi oman kodin tai mökin tilannetta ja pitämään huoltokirjaa tehdyistä ja tulevista remonttitarpeista. Rakenteiden ja laitteiden käyttöikää voidaan pidentää huolellisella ylläpidolla ja oikea-aikaisilla remonteilla.
– Pihalla taas kannattaa aloittaa vaikka siitä, että jätetään nurmikko ajamatta ja tarjotaan osa pihasta luonnontilaan pörriäisille elintilaksi.