Skip to main content
Etusivu » Piha ja puutarha » Punkki ja hirvikärpänen – Kutsumattomat kesävieraat
Kesä

Punkki ja hirvikärpänen – Kutsumattomat kesävieraat

Kuvat: Unsplash ja Getty Images

Kesä tuo taas mukanaan kiusalliset punkit ja hirvikärpäset. Punkki on erityisesti saariston ja rannikkoseutujen riesa, mutta viime vuosina se on levinnyt myös sisä-Suomeen aina Rovaniemeä myöten. Hirvikärpästä tavataan jo rannikolta Lapin eteläosiin saakka.

Punkki levittää kahta sairautta, jotka hoitamattomina voivat aiheuttaa vakavia ongelmia. Yleisempi sairauksista, Lymen tauti eli borrelioosi, aiheutuu punkin levittämästä borrelia-bakteerista. Borrelioosia on syytä epäillä, mikäli havaitun punkinpureman ympärille kehittyy punertava, pyöreä ihoalue. Borrelioosia hoidetaan lääkkeillä, mutta mikäli sitä ei havaita tai se muuten jää hoitamatta, seurauksena voi olla aivokalvontulehdus, kasvohalvaus, niveljuuri- tai hermoratatulehdus.

Harvinaisempi ja vaikutuksiltaan ehkä voimakkaampi punkin levittämä vitsaus, puutiaisaivokuume eli Kumlingen tauti, ilmenee usein melko vähäoireisena ja voi mennä ohi vain pienenä lämmönnousuna. Noin kolmannes tartunnan saaneista sairastuu kuitenkin varsinaiseen aivokuumeeseen 2-3 viikon kuluttua puremasta. Aivokuumeen oireiden voimakkuus vaihtelee, mutta usein niihin kuuluu korkea kuume, tajunnanhäiriöt, niskajäykkyyttä, oksentelua ja jopa halvauksen mahdollisuus. Puutiaisaivokuumetta vastaan on olemassa tehokas rokotus.

Kuinka suojaudut punkeilta

Punkit asuvat yleisimmin heinikoissa, joista ne siirtyvät salamannopeasti ohikulkevaan ihmiseen tai eläimeen. Luonnossa liikkuvan kannattaa pitää kesälläkin sukkia ja pitkälahkeisia housuja – kun työnnät lahkeensuut sukkien sisään, punkki ei pääse pujahtamaan nilkkaan.

Jokailtainen punkkitarkistus ja punkkipihtien hankinta ovat rannikolla mökkeileville jo arkipäivää. Punkkipihtejä on olemassa erilaisia, joista jokainen löytää itselleen sopivat. Punkki täytyy irroittaa varoen, jotta esimerkiksi punkin pää ei jää ihoon. Alua on hyvä desinfioida irroituksen jälkeen.

Markkinoilla on myös tehokkaita, sekä ihmisille että lemmikeille suunniteltuja punkkikarkotteita.

Loppukesän riesa

Hirvikärpäsen isäntäeläin on yleensä hirvi, mutta moni loppukesällä metsässä liikkuva on todennut joutuneensa hirven sijaan isäntäeläimeksi. Nämä kiusalliset, hiuspohjassa mönkivät ötökät ovat periaatteessa vaarattomia, mutta toisinaan ne saattavat aiheuttaa tulehduksia ja ihottumaa. Toisinaan ne levittävät pureman yhteydessä myös bartonella-bakteeria.

Hirvikärpäsiä voit myös torjua pukeutumisella – erityisesti pään ja niskan seutu kannattaa suojata. Kokeile myös useimmista päivittäistavaraliikkeistä ja apteekeista löytyviä hirvikärpäskarkotteita, jotka antavat suojan hirvikärpästen puremia vastaan.

Next article