Oma talo on investointi, jonka ratkaisut vaikuttavat kotitalouden asumiskuluihin pitkälle tulevaisuuteen.
Kodin käyttökustannukset ratkaistaan suurilta osin talon suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Motiva Oy:n asiantuntija Sami Seuna kannustaa omasta talosta haaveilevia pitkäjänteisyyteen ennen rakennusprojektin aloittamista.
– Suunnitteluratkaisu lyö lukkoon noin 90 % talon tulevista käyttökustannuksista. Aikataulujen kanssa ei kannata hätäillä. Lopussa kiitos seisoo, kun tiedonhankintaan ja suunnitteluun varataan riittävästi aikaa. Talossa ehtii kyllä sitten asua riittämiin, Seuna vinkkaa.
Huolellinen työ alussa palkitaan lopussa. Vaikka energiatehokas koti saattaa rakennusvaiheessa syödä enemmän euroja, se maksaa itsensä verrattain nopeasti takaisin.
– Talo rakennetaan kestämään sata vuotta. Suurin osa energiatehokkuusratkaisuista maksaa itsensä takaisin jo 5–15 vuodessa. Bonuksena tulee myönteinen vaikutus talon jälleenmyyntiarvoon, Seuna tietää.
Uusiutuvaa energiaa, automaatiota ja tiedostavaa kulutusta
Energiatehokas koti on kokonaisuus, johon vaikuttavat rakennuksen ilmatiiviys, lämpöratkaistut, uusiutuvan energian hyödyntämismahdollisuudet, automaatiojärjestelmät ja käytönaikainen kulutustaso.
– Rakenteiden ilmatiiviys on rakentamisen laadun mittari. Viime vuosina siihen onkin alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Lämpöpumput ovat myös yleistyneet ja erityisesti maalämpö on uudistaloissa suosittu, Seuna kiittelee.
Aurinkopaneelien hinnanlasku on lisännyt kiinnostusta myös omaan sähköntuotantoon.
– Hinnat ovat pudonneet reippaasti viimeisen 10 vuoden aikana. Tämä on näkynyt lisääntyvinä aurinkopaneeleina erityisesti A-energialuokan pientaloissa, Seuna kertoo.
Automaatioratkaisut tukevat energiatehokkuutta säätelemällä energiankulutusta käytön mukaan.
– Erityisen tehokkaita ovat älykkäät säätöjärjestelmät, jotka alentavat lämmityksen ja ilmanvaihdon energiankulutusta, kun asukkaat eivät ole paikalla. Järjestelmät ovat nykyisin niin fiksuja, että ne osaavat laskea lämpöä vain sen verran, että talo ehtii takaisin lämpimäksi asukkaiden palatessa, Seuna kehuu nykymenetelmiä.
Viimeisen silauksen tehokkaaseen energian käyttöön luo käyttäjä itse. Hyvätkään ratkaisut eivät takaa, että koti on energiatehokas, jos käyttö on tiedostamatonta ja tuhlailevaa.
– Älykkäätkin järjestelmät tarvitsevat tuekseen fiksut käyttötottumukset. Turhan kulutuksen välttämisen ja järjestelmien oikean säädön. Lisäksi laitteet kaipaavat säännöllistä huoltoa, Seuna neuvoo.
Lopuksi Seuna muistuttaa, että neliöitä tulisi rakentaa vain todellisen tarpeen mukaan.
– Miksi rakentaa 300 energiatehokasta neliötä, jos oikeasti tarvitaan vain 150, energiatehokkuutta on myös järkevä neliöiden käyttö, Seuna päättää.
Onko kotisi energiatehokas? Lisää tietoa energiatehokkaista ratkaisuista sivustolta energiatehokaskoti.fi