Kuluttajan ostovoiman tulee riittää vähintään ruokaan, asumiseen ja muihin välttämättömiin menoihin. Tulojen supistuminen on aina riski talouden hallinnalle ja tasapainossa pysymiselle.
Tämän päivän yhteiskunnassamme leikkaukset, palvelumaksujen korotukset ja muut viestit arkisten elinkustannusten noususta vähentävät lähes jokaisen täysi-ikäisen käytössä olevia varoja ainakin jossain määrin. Kuluttajaliiton asiantuntija Paula Pessi pitää siksi oman talouden suunnittelua tärkeänä, jolloin rahat saa varmimmin riittämään edes välttämättömään.
Talouden suunnittelu on toki kaikissa tilanteissa kannatettavaa, mutta Pessi tähdentää, että erityisen tärkeää se on silloin, jos käytettävissä olevat tulot jostain syystä vähenevät.
– On vaikea nähdä tilannetta, jossa talouden seurantaa ei tarvittaisi lainkaan. Yllättävän yleistä kuitenkin on, että rahan tuloa ja menoa ei aktiivisesti sen kummemmin seurata, hän toteaa.
Hyviä keinoja ja selkeitä apuvälineitä talouden hallintaan on paljon. Tulojen ja menojen laskeminen onnistuu toisilta helpoimmin perinteisellä ruutuvihkolla, mutta myös verkossa on paljon hyviä taloudenhallinnan apuvälineitä kotitalouksille.
– Taloussuunitelmasta nähdään, kuinka paljon menoista voi säästää. On selvää, että asuinkuluista tai sähkölaskuista ja muista pakollisista kuluista ei voida tinkiä, mutta muuttuvista menoista voi pelivaraa löytyä. Laskelman perusteella menopuolta voi katsella suurennuslasilla ja perata mahdollisesti menoja pois ja saada näin säästöä, Pessi sanoo.
Puskurirahastosta apua yllättäviin menoihin
Yllättävien tilanteiden varalle Pessin mukaan olisi tärkeää säästää aina sopivan suuruinen puskurirahasto. Liian pienestä vararahastosta ei tarvittaessa ole riittävästi apua ja liian isossa rahat taas makaavat turhaan pankkitilillä.
– Todella monella kotitaloudella ei puskurirahastoa kuitenkaan ole lainkaan.
On vaikeaa hakea säästöjä, jos perheen budjetti on jo mitoitettu äärirajoille ja kiinteät kuukausittaiset menot suhteessa tuloihin ovat jatkuvasti suuret, Pessi tietää.
– Kannattaa kuitenkin muistaa, että pienikin säästö kasvattaa puskuria ajan mittaan.
Lue myös: Haaveena ensimmäinen oma koti? Aloita säästäminen helposti
Talouksille, joilla maksuvaraa jää jonkin verran tai jotka voivat säästää muuttuvista menoista ja karsia menoja pienemmäksi, Pessi suosittelee tavoitteellista säästämistä.
– Asetetaan jokin tavoite, unelmamatkan tai vaikkapa vuorotteluvapaan rahoittaminen, joka motivoi laittamaan tuloista sivuun tietyn summan säännöllisesti. Kaikille löytyy varmasti jokin mieluisa säästämisen kohde, hän ehdottaa.
Niidenkin talouksien, joilla ei ole huolta arkipäivän selviytymisestä, kannattaa vertailla keinoja miten hoitaa ja ylläpitää varallisuuttaan kestävästi. Pessi huomauttaa, ettei talouden seuranta ja säästäminen ole turhaa missään tilanteessa.
Ole aktiivinen ja neuvottele maksuille lisää aikaa
Kun viitteitä oman talouden heikkenemisestä ilmenee, kannattaa alkaa valppaasti varmistamaan, ettei pohja petä kokonaan. Jos laskujen maksaminen eräpäivään mennessä ei onnistu, kannattaa olla aktiivisesti yhteydessä velkojaan ja pyrkiä neuvottelemaan maksuajan pidentämisestä tai uudesta maksusuunnitelmasta.
Vaikeassa tilanteessa Pessi neuvoo hakemaan apua velkatilanteen selvittämiseksi esimerkiksi kunnan velkaneuvojalta tai Takuu-Säätiöltä velkojen selvittelyyn ja mahdolliseen järjestelyyn. Kannattaa tarkistaa, sopiiko omaan tilanteeseen Takuu-säätiön sosiaalinen pienlaina tai joidenkin kuntien tarjoama sosiaalinen luototus.
– Päätä ei saa pistää pensaaseen ja antaa laskujen kasautua, painottaa Pessi.
– Hyvissä ajoin toimiminen ehkäisee tilanteen vaikeutumista ja luottotietojen menetystä. Erityisesti nuorilla maksuhäiriömerkintä aiheuttaa vaikeuksia itsenäisen elämän aloittamisessa.