Skip to main content
Etusivu » Talous » Paula Pessi ja autosta luopuminen – onko yhteiskäyttöautolla ajava huolista vapaa?
Autoilu

Paula Pessi ja autosta luopuminen – onko yhteiskäyttöautolla ajava huolista vapaa?

Paula Pessi
Paula Pessi
Paula Pessi. Kuva: Laura Oja

Olisitko sinä valmis luopumaan kokonaan auton omistamisesta? Entä vuokraamaan autoasi muille? Jos olet, millä hinnalla?

Omistamisen sitovuudesta haluaa luopua yhä useampi. Nykyinen lainsäädäntö antaa jo osittain raamit liikkumisen uusille vaihtoehdoille, kuten auton vertaisvuokrapalvelulle ja yhteiskäytölle, eikä toiminnan harjoittaminen vaadi erillistä lupaa.

Uusia palvelumuotoja syntyy jatkuvasti ja tulevaisuus tulee takuuvarmasti näyttämään vielä aivan uuden suunnan yksityisautoilun murroksessa. Jakamistalous on jo jonkin aikaa ollut nouseva trendi ja jakamisesta hyötyy ympäristö sekä siinä sivussa myös kukkaro.

Mutta onko se oikeasti halvempaa? Riippuu siitä, kuka kysyy. Liikkumistarpeemme ovat erilaisia. Ei tarvitse kuin verrata kotitalouksia menoineen ja tuloineen puhumattakaan kaupunkiympäristöstä ja maaseudusta.

Valitsemalla yhteiskäyttöauton, voi optimoida omasta ajosta aiheutuvia kuluja käyttämällä autoa vain silloin, kuin sitä oikeasti tarvitsee. Yhteiskäyttöauto säästää rahaa, jos ajokilometrejä vuoden aikana kertyy niukasti ja autoa tarvitaan harvoin. Hinnoittelu voi olla minuutti-, tunti- tai vuorokausiperusteinen, ja erillisen sovelluksen kautta operoitavia yhteiskäyttöautoja on monesti saatavilla vasta rajoitetusti, ja lähinnä pääkaupunkiseudulla. Oma asiansa on, pystyykö ja ennen kaikkea haluaako autoilun tuomaan vapauteen tottunut luopumaan varmuudesta, että oma kulkupeli on aina käden ulottuvilla odottamassa matkustajaa.

Autoilussa on kiinni isot rahat

Vertaisvuokrapalvelun avulla omistaja voi löytää autolleen maksavia käyttäjiä, kun ei autoa itse tarvitse. Autollaan voi siis tienata jakamalla sen muidenkin käyttöön. Ennen kuin hommaan ryhtyy, kannattaa kuitenkin huomioida myös verotukseen ja vakuutuksiin liittyvät seikat.

Auton pitkäaikaisvuokrauspalvelu saattaa säästää rahaa silloin, kun joka tapauksessa haluaa käyttöönsä uuden auton. Autokauppaan kävelyn sijaan ajamisen ja ylläpidon vaivattomuuteen sitoudutaan palvelukonseptin mukaisilla kuukausimaksuilla. Pitkäaikaisvuokraus vapauttaa auton omistamisen joskus yllättävistäkin murheista, kuten huolloista ja korjauksista. Sopinee siis henkilölle, joka haluaa vaihtaa menopeliään melko usein ja jolla muutoin olisi suuret autolainakulut muiden maksujen lisäksi. Tai erityisen usein kalliin remontin tarpeessa olevan yksilön omistajalle, jolle ei vakuutusmaksuista ole kertynyt bonuksia.

Lue myös: Asiantuntijan 5 vinkkiä vaurastumiseen

Motiivina taloudellisten syiden lisäksi voi olla myös kestävien arvojen mukaan eläminen ja ympäristönäkökulmien huomioiminen. Ideologiset syyt ovat hyvä perusta kulutustottumusten muutoksille, mutta asiat, jotka kuluttajaa kuitenkin loppupelissä kiinnostavat ovat usein hyvin käytännönläheisiä. Säästänkö rahaa? Säästääkö se vaivaa? Voinko ladata sähköautoani mökillä viikonloppuna? Joudunko ajamaan lapset harrastuksiin jääkaappikylmässä sähköautossa talvipakkasella?

Informaation saatavuus on avainasemassa, jotta uusia mahdollisuuksia ja palveluita uskaltautuu kokeilemaan yhä useampi. Kuluttaja varmasti ymmärtää, että latauspistokkeiden infra on vielä harvaa ja kehittymässä, mutta kuluttaja haluaa ajantasaista ja luotettavaa tietoa siitä, missä mennään. Sosiaalinen media tuottaa arvokasta ja käyttökelpoista vertaistietoa, mutta puolueettoman ja ajankohtaisen tiedon saanti ei aina ole mikään itsestäänselvyys.

Kirjoittaja Paula Pessi on Kuluttajaliiton kuluttajaekonomisti.

Next article