Timo Heikkilä
perustajayrittäjä, Sijoittaja.fi
Osakemarkkinat toipuivat koronavirusepidemian aiheuttamasta shokista todella nopeasti. Sijoitusasiantuntija suosittelee sijoittamisen aloittamista jo muutamalla kympillä kuukaudessa.
Alkuvuodesta Suomessa oli noin 800 000 osakesäästäjää, nyt luku on kasvanut 880 000 sijoittajaan. Koronavirusepidemian aikana sijoittaminen on lisääntynyt entisestään.
– Kun ihmiset ovat viettäneet enemmän aikaa kodeissaan, heillä on ollut aikaa tutustua esimerkiksi sijoitustoimintaan, sanoo Timo Heikkilä, Sijoittaja.fi:n perustajayrittäjä.
Jo ennen tämän vuoden kevättä, kiinnostus sijoittamiseen on kasvanut. Sijoittaminen on lisääntynyt erityisesti naisten keskuudessa, mikä näkyy useissa sijoittamista käsittelevissä sosiaalisen median ryhmissä ja blogeissa.
Osakemarkkinoilla tapahtui koronavirusepidemian vaikutuksesta ennennäkemätön lasku, mutta myös ennennäkemätön nousu valtioiden ja keskuspankkien aloittamien mittavien elvytystoimien ansiosta.
– Jos joku olisi ollut autiolla saarella viimeiset seitsemän kuukautta ja palaisi nyt katsomaan osakemarkkinoita, hän ei huomaisi mitään muutosta, Heikkilä sanoo.
Sijoittamisessa on paljon erilaisia vaihtoehtoja
Tavallisimpia sijoituskohteita ovat yhä oman pankin rahastot. Lisäksi sijoittaminen suoraan esimerkiksi ETF-rahastoon on nykyään helppoa ja lisännyt suosiotaan.
– ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund ja tarkoittaa suomeksi pörssinoteerattua rahastoa, jonka voi ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla kuin osakkeen, Heikkilä selventää.
Tämän vuoden tammikuusta lähtien suomalaisten on ollut mahdollista sijoittaa myös osakesäästötilille. Osakesäästötilille voi siirtää varoja ja sijoittaa niitä haluamansa mukaisesti listattujen yhtiöiden osakkeisiin. Tilin kautta tulevasta voitoista ja osingoista maksetaan veroa vasta nostettaessa raha osakesäästötililtä.
Lue myös: Neljä syytä tehdä hyväntekeväisyyttä osakelahjoituksilla
Vaikka vaihtoehtoja on paljon, usein vielä luullaan, että sijoittaminen vaatisi alkupääomaa. Mutta sijoittamisen voi aloittaa esimerkiksi viidellätoista eurolla kuukaudessa.
Yhdistelmärahastoissa riskit ovat osakerahastoihin verrattuna matalammat, sillä niissä sijoitukset on hajautettu eri omaisuusluokkiin.
– Ensin voi aloittaa kerryttämään pääomaa indeksirahastolla tai ETF-rahastolla ja sitten kun siihen lisää osakesijoittamisen ja asuntosijoittamisen, pitkässä juoksussa eläkepäivät on jo turvattu.