– Yksityishenkilöillä on tietysti paljon erilaisia mahdollisuuksia, mutta sijoitusrahasto on sijoitusväline, joka tuo helposti hajautetun salkun, kertoo Morningstarin rahastoanalyytikko Matias Möttölä.
Rahastosijoittamisen voi aloittaa alhaisella kynnyksellä
Möttölä kertoo, että rahastosijoittamisen aloittaminen on Suomessa helppoa, koska minimisijoitukset ovat pääsääntöisesti pieniä.
– Käytännössä kuluttajan tarvitsee olla yhteydessä rahastoyhtiöön, jonka tuotteista on kiinnostunut. Pankin asiakas, joka on kiinnostunut pankin oman rahastoyhtiön tuotteista voi ostaa rahastoja suoraan verkkopankistaan muutamalla napin painalluksella, Möttölä valistaa.
Kiinnostus vastuulliseen rahastosijoittamiseen on kasvussa
Möttölä toteaa, että etenkin Euroopassa ollaan entistä kiinnostuneempia vastuullisesta sijoittamisesta.
– Tämä toteutuu etenkin nuorten ja naisten keskuudessa.
Vastuullisuudesta kiinnostunut sijoittaja kysyy tuottojen lisäksi, minkä hinnan ympäristö ja yhteiskunta ovat saavutetuista tuotoista joutuneet maksamaan.
– Kiteyttäen kyse on siitä ovatko tuotto ja maailmanparannus yhdistettävissä sijoitustoiminnassa, Möttölä kertoo.
Eikä kyse ole pelkästään yksityishenkilöistä. Erityisesti eläkeyhtiöt ovat jo vuosia tunnistaneet, että heidän sijoitustoiminnassaan tulee vastuullisuuden olla läsnä. Koska eläkeyhtiöt myös sijoittavat samoihin rahastoihin kuin yksityishenkilöt, on tilanne johtanut siihen, että vastuullisuus on otettu jollakin tavalla huomioon valtaosassa Suomeen rekisteröidyistä rahastoista.
Eläkeyhtiöt ovat potentiaalisesti aina isoja asiakkaita ja rahastoyhtiöt ovat oppineet, että rahastoa on vaikea myydä, jos vastuullisuutta ei ole tullut mietittyä.
Matias Möttölän viisi vinkkiä rahaston valintaan:
- Rahastoja valittaessa olennaista on, onko rahastoa hoitavalla tiimillä kykyä voittaa indeksi kulujen jälkeen. Jos ei ole, kannattaa valita kuluiltaan alhaisempi passiivinen rahasto.
- Katso rahaston tuottoprofiilia suhteessa yleiseen markkinaan. Rahasto, joka on laskenut paljon markkinan laskiessa, sisältää todennäköisesti enemmän riskiä. Olennaista on myös miettiä omaa suhtautumistaan tähän riskiin.
- Ota selvää rahaston kuluista. Aktiivisessa rahastossa on enemmän kuluja kuin passiivisessa rahastossa, mutta yksittäisten rahastojen kuluissakin on eroja.
- Sijoittajan tyypillisin virhe on ostaa rahastoa, joka on juuri noussut jonkin trendin nostattamana. On hyvä muistaa, että trendi ei jatku ikuisesti ja kun trendi on meneillään, on siitä jo saatu tuottoa.
- Ota itsekin vastuuta äläkä tartu heti siihen mitä neuvotaan. Suosi laajasti hajautettuja rahastoja. Tiiviisti profiloiduissa rahastoissa riski on korkeampi.