Skip to main content
Etusivu » Talous » Taidesijoittaminen tuottaa mielihyvää
Sijoittaminen

Taidesijoittaminen tuottaa mielihyvää

taidesijoittaminen-bukowskis
taidesijoittaminen-bukowskis
Tärkeintä taidesijoittamisessa on sijottaminen laatuun ja sellaiseen taiteeseen, joka miellyttää omaa silmää. Kuvat: Bukowskis

Johan Wulff

johtava taideasiantuntija, Bukowskis

Sijoittaaksesi taiteeseen sinun ei tarvitse osata ennustaa trendejä tai stressata pörssikursseista. Tärkeintä on sijoittaa laatuun ja ennen kaikkea sellaiseen taiteeseen, josta itse pitää.

Haluaisitko aloittaa taidesijoittamisen, mutta sinusta tuntuu, ettet tiedä taiteesta tarpeeksi? Silloin on hyvä tutustua taiteeseen mahdollisimman monipuolisesti ja usealla eri tavalla.

– Ennen sijoittamista kannustaisin käymään taidenäyttelyissä ja museoissa sekä kyselemään gallerioissa käydessään galleristeilta taiteilijasta ja hänen teoksistaan. Lisäksi kannattaa käydä läpi taidehuutokauppalistoja ja lukea taiteesta, sanoo Bukowskin johtava taideasiantuntija Johan Wulff.

Kun on nähnyt paljon taidetta ja kerännyt tietoa laajasti, oma silmä laadukkaalle taiteelle alkaa pikkuhiljaa harjaantua.

Silti kaikkein tärkeimpänä vinkkinä Wulff rohkaisee sijoittamaan taiteeseen, josta itse pitää – oli se sitten modernia tai klassista. Jos taidetta vertaa osakesijoittamiseen, se tuottaa sijoittajalle päivittäistä osinkoa mielihyvän muodossa.

– Taiteen hyvää tekevä vaikutus hyvinvointiin on todistettu tutkimuksissa, joten sitä voi suositella erinomaiseksi sijoituskohteeksi sen puolesta, Wulff lisää.

Jos ostajana kuitenkin haluaa painottaa enemmän sijoitusnäkökulmaa yksi vihje on se, että jos taiteilijalta on pian tulossa näyttely, kannattaa ostaa teos ennen näyttelyä, sillä näyttely yleensä nostaa teosten kysyntää.

Niissä tapauksissa, kun samalta taiteilijalta on myynnissä kaksi eri teosta, Wulff neuvoo sijoittamaan laadukkaampaan teokseen, sillä sen arvo säilyy paremmin.

Myös se, kun taiteilijan taidetta on esillä taidealan kirjassa, on laatuleima taiteilijan teoksille.

– Jos museo pitää taiteilijan tuotannosta retrospektiivisen tai muistonäyttelyn, se on merkki taiteilijan arvostuksen kestävyydestä.

Apua taidesijoittamiseen voi saada myös taideasiantuntijalta. Ammattitaitoisen taideasiantuntijan tulisi osata kertoa taiteilijasta paljon tietoa. Hänen on pystyttävä sanomaan esimerkiksi, mitkä teokset kuuluvat taiteilijan hyvään ja mitkä huonoon kauteen.

– Kaikkina aikoina on tehty keskinkertaisiakin töitä, siksi kannattaa aina sijoittaa laatuun. Lisäksi taiteen arvoon vaikuttavat trendit, jotka tulevat ja menevät, mutta syklisyys kannattaa muistaa myös, Wulff sanoo.

Next article