Litiumakut ovat suosittuja niiden suorituskyvyn ja pienen koon vuoksi, mutta niiden turvallinen käyttö edellyttää oikeanlaista käsittelyä ja käyttöohjeiden noudattamista.
– Ennen akun lataamista on tärkeää suorittaa huolellinen silmämääräinen tarkastus: onko akun pinnassa näkyviä vaurioita. Kun akku asetetaan latautumaan, tulee sen käyttäytymistä seurata: alkaako se latautumaan normaalisti, kuumeneeko se tai tuleeko siitä käryä. Jos akut ladataan työpäivän päätteeksi, on suositeltavaa odottaa vähintään neljännestunti, ennen kuin akku jätetään valvomatta, kertoo Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö.
Laadukkaat akut ovat yleensä turvallisia, ja ne kannattaa ostaa luotettavalta suomalaiselta maahantuojalta. Halvassa akussa tai laturissa on usein tingitty tärkeistä turvallisuusominaisuuksista, kuten akun latauksen valvontaelektroniikasta. Internetistä voi vahingossa ostaa piraattiakkuja tai -latureita, jotka ulkoisesti näyttävät aidoilta, mutta joiden toimintavarmuus ja turvallisuus ovat kyseenalaisia.
– Usein kun akku vaurioituu, putoaa esimerkiksi lattialle, se otetaan pois käytöstä. Huonoimmassa tapauksessa se nostetaan pöydälle kahden samanlaisen akun viereen, ja kohta kukaan ei tiedä, mikä akuista sai kolhuja. Siksi latauksen alun valvominen on tärkeä, Lepistö muistuttaa.
Akkupalon sammuttaminen on taitolaji
Akkuja ei tulisi ladata paikassa, jossa on syttyviä materiaaleja. Fyysiset vauriot, valmistusvirheet tai latausongelmat voivat aiheuttaa litiumakuissa kemiallisen reaktion, joka tuottaa lämpöä ja happea. Kun akun kemiallinen prosessi karkaa hallinnasta, aiheuttaa se lämpötilan nopean ja hallitsemattoman nousun. Tämä voi johtaa akun ylikuumenemiseen ja pahimmillaan paloon tai räjähdykseen.
– Jos lähtee miettimään alkusammutusta tai aikoo kantaa käryävän akun ulos, täytyy tietää mitä on tekemässä. Esimerkiksi leijulaudan akusta voi lentää palavia kappaleita viidentoista metrin päähän. Laki ei vaadi varastoihin palovaroittimia. Kannattaakin harkita, veisikö akut yöksi lataukseen paikkaan, missä on toimiva palovaroitin ja ihmisiä läsnä, ehdottaa Lepistö.