Skip to main content
Etusivu » Turvallisuus » Asuntomurtoja tehdään sarjassa tai sattumalta
Kodin turvallisuus

Asuntomurtoja tehdään sarjassa tai sattumalta

Asuntomurto
Asuntomurto
Kuva: Getty Images

Kotiin murtaudutaan usein ammattimaisesti. Hyvä lukitus on paras suoja. Asuntomurtojen tutkinnasta Helsingissä vastaavan rikoskomisario Pertti Soveliuksen mukaan pelkästään pääkaupungissa tehdään 300–450 asuntomurtoa vuosittain. Tänä vuonna 300 murron raja ylitettiin jo alkusyksystä.

– Tämän vuoden lukemat johtuvat erityisesti ammattimaisesti toimineiden ulkomaisten ryhmittymien tekosista. Toiminnalle on ominaista murtojen tiivis ja jatkuva toteuttaminen lyhyessä ajanjaksossa. Jos poliisit eivät kykene puuttumaan rikoksiin jo sarjojen alkuvaiheessa, voi yksittäisen ryhmittymän tekemien murtojen määrä nousta jopa useisiin kymmeniin, Sovelius toteaa.

Poliisin mukaan asuntomurrot voidaan jakaa ammattimaisesti toteutettuihin, pääasiassa ulkomaisten rikollisten tekemiin asuntomurtoihin sekä kotimaisten taparikollisten tekoihin. Ammattirikolliset valitsevat kohteen suunnitelmallisesti ja murto tehdään päiväsaikaan järein asein, esimerkiksi vääntöraudalla. Samalla voidaan murtautua useampaan asuntoon 2–3 henkilön voimin. Saaliiksi anastetaan hankalasti yksilöitävää arvo-omaisuutta, kuten koruja ja käteistä rahaa.

Taparikolliset toteuttavat tekonsa myös päiväsaikaan, mutta yleensä tekijöitä on yksi. Murtautujat saattavat anastaa kookkaitakin esineitä, joita varastoidaan ja myydään eteenpäin. Jotkut murtotavat ovat lähes huomaamattomia ja aikaa kuluu ennen murron havaitsemista.

Helsingissä on paljon myös ”tilaisuus tekee varkaan -tapauksia”, joissa sattumalta sopivan helpon kohteen havainneet rikolliset murtautuvat eteen sattuneeseen asuntoon nopeiden voittojen toivossa.

Arvokas piiloon ja lukkojen taa

Lomakaudet ja juhlapyhät ovat selkeitä asuntomurtosesonkeja, kun kotoa lähdetään pidemmäksi ajaksi pois.

– Kesä ja kesäloma-aika ovat edelleen tämän alan pahimpia sesonkeja. Viime kesänä päänvaivaa tuottivat myös avoimien ikkunoiden ja ovien kautta tehdyt murrot, kun ihmiset unohtelivat niitä helteessä auki, Sovelius kertoo.

Myös ovien lukkojen toimintaa kokeillaan ja niitä huolletaan valitettavan harvoin. Kodin arvoesineitä ei kannata esitellä julkisesti, ja pankkitunnuksille ja salasanoille pitää keksiä erilliset säilytyspaikat.

– Poliisina toivoisin, että läheiset opastaisivat ikäihmisiä paremmin arvotavaroiden säilyttämisessä ja nykyaikaisten maksuvälineiden käytössä. Piironkien laatikoissa ei kannata säilyttää käteistä rahaa tai arvokkaita koruja.

Asuntomurrosta tulee aina ilmoittaa ensin Hätäkeskuksen numeroon 112. Rikoksen selvittäminen on usein mahdotonta, jos asiasta ilmoitetaan poliisille netissä kahden viikon kuluttua tapauksesta. Asuntomurtojen tutkinnassa pyritään lähes aina käyttämään teknisen rikostutkinnan apua, joten liikkuminen asunnossa ennen poliisin saapumista tulee minimoida.

Vinkkejä asuntomurron ehkäisyyn:

  1. Huolehdi asuntosi lukituksista ja avainhallinnasta. Sulje ovet ja ikkunat asunnosta poistuessasi.
  2. Tutustu naapureihin ja kerro heille matkasuunnitelmistasi.
  3. Ilmoita naapureille ja poliisille lähiympäristössä liikkuvista epäilyttävistä henkilöistä.
  4. Tarkista murtohälyttimien ja kameroiden toimivuus säännöllisesti.
Next article