Puhelin on pieni tietokone, jossa on henkilökohtaisia tietoja sekä pääsyoikeuksia eri sovelluksiin. Puhelinta käytetään myös vahvaan tunnistautumiseen. Puhelimen suojaaminen on erittäin tärkeää.
Verkkohyökkäyksillä tavoitellaan rahallista hyötyä tai niitä käytetään kiusantekoon. Virusten suhteellinen osuus haittaohjelmista pienenee jatkuvasti.
– Älypuhelimet ovat yksi väylä hyökkäyksille. Tietokonetta käytetään vain ajoittain, mutta puhelin on matkassa lähes koko ajan, muistuttaa Telian tietoturva-asiantuntija Vesa Turunen.
Puhelimen lukitseminen on erittäin tärkeää. Sillä estetään asiattomien pääsy laitteelle.
– Tunnistamiskuvio jättää jäljen näytölle. Koska 8–12 merkkiä pitkä salasana on liian työläs jatkuvaan käyttöön, on hyvä ottaa käyttöön sormenjälki tai muu biometrinen tunnistus, ja käyttää muuta kuin etusormea tai peukaloa, Jarno Niemelä, F-Securen vanhempi johtava tutkija lisää.
Kun puhelin joutuu vieraisiin käsiin, ulkopuolinen pääsee puhelimen kautta käsiksi sometileihin, viesteihin ja yhteystietoihin. Verkkohyökkäyksillä tavoitellaan myös salasanoja ja verkkopankkitunnuksia, joita käytetään vahvaan tunnistautumiseen. Tunnuksilla rikollinen voi nostaa esimerkiksi pikavippejä.
Reititin voi viedä väärille jäljille
Kodin laitteita kytketään enenevässä määrin verkkoon, jota kautta voi rikollisille avautua pääsy reitittimeen. Haltuun otettu reititin ohjaa esimerkiksi pankkiin kirjautuvan valeverkkopankkiin eli oikean pankin kopioon.
– Kun käyttää julkisia wifejä kannattaa olettaa, että kaikki näkyy ulospäin. Parempi pelata varman päälle ja käyttää wifin kanssa VPN:ää, jolloin pankkitunnukset tai lomakuvat eivät näy ulkopuolelle. Jos reititin on säädetty niin että VPN ei toimi, kannattaa harkita todella tarkkaan käyttääkö kyseistä wifiä, Vesa Turunen varoittaa.
Ei riitä, että surffaa vain järkevillä sivuilla. Virus iskee tutulta ja turvalliselta sivulta mainoksen kautta, jos ulkopuolinen mainospalvelin on kaapattu. Tältä on helppo suojautua perinteisillä tietoturvaohjelmistoilla.
Jos se on liian hyvää ollakseen totta…
– Iso osa huijauksista tavoittelee luottokorttien numeroita. Joka viikko tulee uusia huijauksia, joissa luvataan satasen tuote eurolla, mutta sitoudut samalla pitkiin maksusopimuksiin. Näitä posteja ei kannata edes klikata, sillä se vahvistaa osoitteen aktiiviseksi ja aiheuttaa vain lisää roskapostia, Vesa Turunen sanoo.
Kun lataa sovelluksia, kannattaa miettiä mitä oikeuksia antaa. Taksisovellus tarvitsee paikkatietoa, mutta ei oikeutta kuviin tai käyttää kameraa.
Lue myös: Tietoturva saadaan tekemällä
– Uhilta voi suojautua päivittämällä laitteet, käyttöjärjestelmät ja sovellukset ajan tasalle. Lisäksi kannattaa asentaa puhelimeen ja tietokoneisiin turvaohjelmisto, joka tunnistaa ja estää pääsyn tunnetuille ja haitallisille sivustoille sekä siivoaa haittaohjelmat pois ja valitsemalla hyvä VPN-ohjelmisto, Jarno Niemelä summaa.