Rauli Paananen
kyberturvallisuusjohtaja, Liikenne- ja viestintäministeriö
– Kyberturvallisuus on elintärkeä osa suomalaista kokonaisturvallisuuden mallia. Jotta suomalaiset voisivat jatkossakin luottaa digitaalisten palveluiden turvallisuuteen, on kyberturvallisuus hahmotettava johtotasolla osana riskien kokonaishallintaa, sanoo valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen.
Suomen uusi kyberturvallisuusstrategia julkaistiin 10.10.2024. Strategia vastaa muuttuneeseen toimintaympäristöön ja EU:n uuden Kyberturvallisuusdirektiivin vaatimuksiin.
– Digitalisaatio läpäisee koko yhteiskunnan. Tekoäly kehittyy vauhdilla ja kvanttiteknologia haastaa nykyiset salaustekniikat. Uusien teknologioiden tuottamien uhkien ja mahdollisuuksien ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää. Kyberturvallisuuden laiminlyönti voi pahimmassa tapauksessa johtaa yrityksen toiminnan kaatumiseen, jos esimerkiksi kiristyshaittaohjelmiin ei ole osattu varautua.
Elinkeinoelämän rooli merkittävä
Suomi on yksi niistä 12 maasta, jotka ovat saaneet täydet sata pistettä kansainvälisen teleunionin (ITU) kyberturvallisuusindeksissä. Pitkäaikaisindeksi sisältää arviot 193 maan osalta. Paananen pitää huipputulosta osoituksena suomalaisten toimijoiden erinomaisesta yhteistyökyvystä.
– Meillä on pitkät perinteet tietoturvallisuudessa. Teknisen osaamisemme korkea taso ja kansanvälisestikin vertaillen hyvin toimiva julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö avaavat monenlaisia mahdollisuuksia ja vientipotentiaalia, Paananen toteaa, ja summaa:
– Suomalaiset voivat olla luottavaisin mielin: meillä viranomaistoimijat ja elinkeinoelämän ammattilaiset toimivat vahvassa yhteistyössä huolehtien siitä, että yhteiskuntamme on jatkossakin kyberturvallinen.
Kyberturvallisuusstrategian neljä pilaria
• Osaava, innovatiivinen ja kokeileva kyberekosysteemi.
• Vahva yhteiskunnan kyberresilienssi ja toimintavarmuus.
• Vankka kansallinen ja kansainvälinen yhteistoimintamalli
• Oikea-aikainen uhkiin reagointi ja turvattu suvereniteetti.
Lähde: Valtioneuvoston kanslia, Suomen kyberturvallisuusstrategia 2024-2035.