Jouluun latautuu paljon odotuksia. Lastenjuhla on liian monelle suomalaislapselle alkoholin tummentama. Suomessa noin 70 000 lasta kärsii molempien tai jommankumman vanhempansa päihdeongelmasta. Ja alkoholi on osa 6 000 lapsen elämää joka päivä.
– Lapsen kannalta parasta arkea ja juhlaa on tavallinen, turvallinen koti. Ollaan vanhempina läsnä ja kuunnellaan. Silloin lapsi on välittömässä turvallisuudessa, raittiusaktiivi Marko Kailasmaa kertoo.
Korkki kiinni
Lapselle aikuisen humalahakuinen juominen luo turvattomuutta ja yksinäisyyttä.
Vanhempien on hyvä muistaa, että lapset elävät kokonaisvaltaisesti hetkessä. Sen vuoksi juhlahetket ovat heille erityisen tärkeitä ja mieleenpainuvia. Humaltuneiden vanhempien vuoksi, lapsi joutuu usein ottamaan aikuisiin turvaetäisyyttä, Kailasmaa täsmentää.
Tutkimukset osoittavat, että vanhempien runsas alkoholinkäyttö vaikeuttaa lasten hyvinvointia. Näiden lasten mielenterveysongelmien riski 13–17-vuotiaana kasvaa puolitoistakertaiseksi, ja oma päihteiden ja alkoholin käytön riski kaksinkertaistuu verrattuna päihteettömien vanhempien lapsiin. Kotoa saadulla esimerkillä on vaikutusta.
Puuttumalla välität
Toisen kodin asioihin puuttuminen koetaan usein vaikeaksi. Jos naapurista kantautuu normaalista elämästä poikkeavia ääniä, älä vaikene. Lapselle turvallinen elinympäristö on elinehto ja ei siksi ole ainoastaan kodin oma asia.
Näin puutut alkoholiongelmaan
- Tutummalta henkilöltä voit kysyä kuulumisia, ja kahden kesken ota huolesi henkilön juomisesta esille.
- Soita tarvittaessa poliisille tai tee ilmoitus sosiaalityöntekijälle.
- Varmista oma turvallisuutesi.
- Aidolla välittämisellä ja huolen ilmaisulla olet jo auttanut.
Haastateltava Marko Kailasmaa on raittiusaktiivi.