– Talvikeleillä liukkaus ja kaatumisen vaara koskettavat kaikkia iästä riippumatta, muistuttaa Suomen Punaisen Ristin suunnittelija Saara Aakko.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Persephone Doupin mukaan THL:n tilastot osoittavat, että kaatuminen ei uhkaa vain iäkkäitä, vaan liukastumisvammoja sattuu paljon myös työikäisille.
– Työmatkoilla kaatuvat etenkin naiset, mutta miehet joutuvat useammin sairaalahoitoon. Yksi syy liukasteluun on yleisen fyysisen kunnon heikentyminen. Kun liikunta on vähäistä, lihaksisto, kehonhallinta ja tasapaino heikkenevät, Doupi kertoo.
– Toinen vaaratekijä, jonka Tapaturmien ehkäisyverkoston kampanjat erityisesti nostavat esiin tänä talvena, on kiire, kertoo Aakko.
– Siihen me jokainen voimme itse vaikuttaa. Kampanjoidemme Pysy pystyssä ja Tapaturmapäivä 13.12. kautta muistutamme kiireiden vaikutuksista tapaturmiin. Rauhoittuminen ja ajan ottaminen on tärkeää.
Pikkujouluaikaan on hyvä muistaa, että alkoholin käyttö lisää kaatumisriskiä merkittävästi. Kannattaa myös selvittää, miten oma lääkitys vaikuttaa tasapainoon sekä reaktio- ja näkökykyyn.
Talvikaatumisen kuluihin 18 000 000 €/vuosi
Doupi kertoo, että THL:n laskelmien mukaan talviliukastumisten kustannukset pelkästään vuodeosastohoidosta maksaa yhteiskunnalle 18 miljoona euroa vuodessa.
– Tähän tulee lisäksi päälle muita kuluja. Suurimmat kulut ja inhimillisesti ikävimmät seuraukset aiheutuvat pysyvistä vammoista, kuten aivovammoista, joiden yleisin syy on juuri kaatuminen ja putoaminen.
Talvikaatumisten määrät ovat hiukan kasvussa kaikissa ikäluokissa. Tähän vaikuttaa myös pakkasesta nopeasti plussa-asteisiin heittelevä sää, joka aiheuttaa peilikirkkaat jääpinnat kulkuväylille. Jos ilmastonmuutoksen tuomat jyrkät säävaihtelut jatkuvat, liukkaat talvikelit ovat tulleet jäädäkseen ja niihin kannattaa varustautua kaikin keinoin.
Pysy pystyssä
• Tarkista säätila ennen lähtöä, ettet tule yllätetyksi: ilmatieteenlaitos.fi
• Valitse pitävät kengät, joissa on nastat tai ainakin leveä kanta, voimakas pohjakuviointi ja pehmeä pohjamateriaali.
• Käytä tarvittaessa liukuesteitä ja piikein varustettuja kävelysauvoja.
• Keskity kävelyyn! Kännykkää näprätessä liukkaus yllättää.
• Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi. Kehonhallinta ja lihaskunto ehkäisevät kaatumista. Väsymys, vahvat lääkkeet ja päihteet lisäävät kaatumisriskiä.
• Anna palautetta väylien kunnossapidosta, jotta heikkoon liukkauden estoon puututaan.
Lue lisää: kotitapaturma.fi/pysy-pystyssa • #Pysypystyssä