Skip to main content
Etusivu » Turvallisuus » Millaisia syitä vesivahinkojen taustalla on ja miten niitä voidaan ennaltaehkäistä?
Kodin turvallisuus

Millaisia syitä vesivahinkojen taustalla on ja miten niitä voidaan ennaltaehkäistä?

vesivahinko
vesivahinko
Kuva: Adobe Stock

Vesivahinkojen määrä on ollut viime vuosina kasvussa. Finanssiala ry:n tekemän selvityksen mukaan vuotovahinkojen määrä on kasvanut tasaisesti 2000-luvun alusta lähtien. Vuotoja on ollut viime vuosina lähes 100 kappaletta päivässä.

If:n vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela kertoo yleisimmistä vesivahingoista ja niiden ennaltaehkäisystä.

– Tyypillisin vesivahinko syntyy käyttöputkiston tai astianpesukoneen rikkouduttua. Astianpesukonevahingoissa on tavanomaista, että esimerkiksi koneen kuluneesta poistoputkesta alkunsa saanut vuoto valuu vähitellen rakenteisiin. Jos ei ole vuotokaukaloa tai kosteushälytintä, vuodon yleensä huomaa vasta siinä vaiheessa, kun kosteus on jo edennyt pidemmälle ja parketti kupruilee allaskaapin edessä, Koskela toteaa.

Koskelan mukaan suurin osa vesivahingoista ja siitä koituvista kustannuksista voitaisiin välttää ennakoimalla: pitämällä kodin LVI-laitteet kunnossa ja palkkaamalla ammattilainen asentamaan uudet laitteet paikoilleen.

– Asennuksessa kannattaa käyttää alan ammattilaista, jolloin hänellä on vastuu työn laadusta sekä asennustyöstä mahdollisesti aiheutuneista vesivahingoista.

Pesukoneiden asennuksen yhteydessä niiden alle on asennettava vuotokaukalo, joka estää veden valumisen rakenteisiin.

– Hienostuneempia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi allaskaapin alle asennettavat kosteushälyttimet. Ne tarkkailevat rakenteiden kosteutta, jota on muuten vaikea havaita. Markkinoilta löytyy myös kokonaisratkaisuja, jotka tarkkailevat veden virtausta ja sulkevat veden tulon havaittuaan normaalista poikkeavaa virtausta.

Valmistaudu putkiremonttiin hyvissä ajoin

Tyypillinen putkistovuoto johtuu vanhojen putkien ja liitosten syöpymisestä. Etenkin vanhoissa taloissa vesivuoto voikin tapahtua missä vain.  Markkinoilta löytyy ratkaisuja myös piilevien vuotojen tunnistamiseen. Kokonaisvaltaista putkistojen uusimista kannattaa alkaa suunnitella, kun putkiston ikä lähestyy 30 vuotta.

Koskela antaa vinkin, jolla tilannetta voi tarkkailla ennakoivasti ilman suurempia investointeja.

– Putkiston ja liitosten pyyhkäisy talouspaperilla paljastaa, vuotaako putki.

Vuotovahinkojen ehkäisyssä tärkeää on tietoisuuden lisääminen, mutta myös rakennus- ja saneerausprojektien standardit.

– Ne, jotka ovat kokeneet vesivahingon vaikutuksen arjen pyöritykseen, tietävät parhaiten, miksi ennakoiva vahinkojen välttäminen kannattaa. Valistus on tärkeä osa vahingontorjuntaa, mutta ihmisten tapoihin on usein vaikea vaikuttaa. Tästä syystä kosteushälyttimien ja poikkeavan virtauksen sulkevien magneettiventtiilien asennuksesta tulisikin tehdä standardi jokaiseen rakennus- ja saneerausprojektiin.

Next article