Vastuu paristokäyttöisistä palovaroittimista on siirtymässä rakennuksen omistajan vastuulle vuoden 2026 alusta ja moni rakennuksen omistaja onkin jo varautunut paristokäyttöisten palovaroittimien asentamiseen.
Tukea esimerkiksi vastuunjakoa koskeviin pohdintoihin saa muun muassa Kiinteistöliiton asiantuntijoilta.
– Taloyhtiön vastuulla on hankkia asuntoihin riittävä määrä palovaroittimia sekä huolehtia niiden asianmukaisesta asentamisesta, sanoo Suomen Kiinteistöliiton johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen.
Lisäksi yhtiö vastaa palovaroittimien kunnossapidosta.
– Tämä tarkoittaa käytännössä palovaroittimen vaihtamista, jos ne vikaantuvat tai kun niiden tai paristojen käyttöikä on päättymässä.
Kentältä kuulee osin virheellisiä käsityksiä siitä, että taloyhtiön pitäisi käydä palovaroittimet läpi aina vuosittain.
– Toki näin onkin, jos palovaroittimiin on valittu vain vuoden kestävät paristot. Mutta ellei valittu ratkaisu sitä edellytä, niin Pelastuslaki ei vaadi rakennuksen omistajalta vuosittaisia käyntejä asunnoissa. Myös vastuu palovaroittimien säännöllisestä testaamisesta on asukkaalla.
Suositusten mukaan asukkaan tulisi testata palovaroittimien toimivuus kuukausittain.
– Asukkaan tulee myös ilmoittaa viipymättä, jos palovaroitin vikaantuu tai paristo loppuu. Sen jälkeen on yhtiön vastuulla vaihtaa palovaroitin tai sen paristo viivytyksettä.
Miksi dokumentaatio on tärkeää?
Kunnossapitovastuusta huolehtiminen edellyttää taloyhtiöltä asianmukaista dokumentaatiota.
– Nyt on hyvä hetki skarpata huoltokirjan ylläpitoa. Kun huoltokirjaan merkitään asennusten lisäksi paristojen ja vikaantuneiden palovaroittimien vaihdot, yhtiö muistaa jatkossakin huolehtia sekä paristojen että palovaroitinten vaihdoista hyvissä ajoin.
Dokumentaation ansiosta yhtiö voi tarvittaessa osoittaa toimineensa pelastuslain edellyttämällä tavalla palovaroitinten hankinta-, asennus- ja kunnossapitovastuun osalta.
– Keskeisen tärkeää on, että palovaroittimien tai paristojen vaihtaminen ei pääse unohtumaan siinäkään tilanteessa, että yhtiön hallitus, isännöitsijä ja huoltoyhtiö vaihtuisivat, Hienonen toteaa.