Digitaalisuus ja kyberuhkat ovat kaikkialla. Ne läpäisevät koko yhteiskuntamme ja turvallisuudesta huolehtiminen haastaa jokaisen kansalaisen ja organisaation.
Digitalisaatioon liittyvä turvallisuus on hyvin teknologiasidonnaista, mutta kyberturvallisuus liittyy myös ihmisten käyttäytymiseen.
– Käyttäjien varomattomuudella ja osaamisella on suurempi rooli kuin eri teknologioilla, sanoo turvallisuuden ja strategisen analyysin lehtori Panu Moilanen Jyväskylän yliopistosta.
– Disinformaatio muodostaa kyber- ja informaatioturvallisuuden päälle oman kerroksensa eli taistelua käydään maailmassa ja mielissä, mutta myös mielistä, muistuttaa kyberturvallisuuden työelämäprofessori Martti Lehto.
Tiedustelullista ajattelua kannattaa kehittää
Monissa organisaatioissa on huomattu, että kyberturvallisuuteen pitää panostaa aiempaa enemmän. Perinteistä business intelligence -osaamista voi täydentää Jyväskylän yliopistossa tiedustelukoulutuksen kokonaisuudella.
– Tiedustelu on kansainvälisissä yrityksissä osa normaalia toimintaa. McDonaldsilla on oma tiedusteluosasto kuten Punaisella Ristilläkin, joka on 48 tunnissa oikeassa kohteessa oikein varustautuneena, Moilanen kertoo.
Kursseilla saa valmiudet ymmärtää, miten turvallisuusympäristö muuttuu ja miltä bittien maailma näyttää erilaisissa teknologiaympäristöissä. Samalla huomaa myös omalle organisaatiolle sopivat tiedustelusyklit.
– Tiedustelullisen rakenteisen analyysin menetelmien avulla nykyisyyden hallinta, tulevaisuuden arviointi ja analysointi sekä varautuminen toimintaympäristön muutoksiin nousevat ihan uudelle tasolle, Moilanen korostaa.
– Turvallisuus on haastava ympäristö kaikille, mutta meillä oppii testatut menetelmät kaaoksen kesyttämiseen. Ei tarvitse keksiä itse fiksuja tiedustelutapoja vaan meiltä saa valmiina metodiset mallit kyberturvallisuuden hallintaan, Lehto kiteyttää.